Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Асоціація УМДПЛ підтримала ініціативу Омбудсмана у сфері забезпечення права на доступ до публічної інформації

Асоціація УМДПЛ підтримала ініціативу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо створення платформи співпраці громадських організацій у сфері забезпечення права на доступ до публічної інформації

Дана платформа покликана об’єднати зусилля громадських організацій, з метою недопущення порушень прав і свобод людини щодо доступу до публічної інформації.

Основними завданнями Платформи є наступні:

– проведення моніторингу стану додержання права на інформацію в органах державної влади та місцевого самоврядування;

– виходячи з результатів моніторингу, підготовка заходів, які мають бути вжиті для забезпечення захисту права на  інформацію;

– аналіз існуючої нормативно-правової бази та розробка змін, з метою запобігання порушенням прав на інформацію та покращення механізму реалізації права на доступ до публічної інформації із урахуванням найкращих міжнародних практик;

– просвітницька робота, зокрема за допомогою ЗМІ, інформації про стан дотримання права на доступ до публічної інформації в Україні та забезпечення прозорості та відкритості суб’єктів владних повноважень.

Моніторинг стану дотримання права людини на доступ до публічної інформації щодо діяльності правоохоронних органів є одним із напрямків досліджень Асоціації УМДПЛ, та виступає окремим компонентом у проведенні моніторингових кампаній за іншими напрямками.

Крім того, з другої половини 2014 року Асоціацією УМДПЛ впроваджується всеукраїнська Програма, яка спрямована на просування міжнародних стандартів у галузі інформаційного права в діяльність правоохоронних органів.

Наступним вагомим внеском Асоціації УМДПЛ у розвиток правозахисного руху щодо забезпечення права на доступ до публічної інформації в діяльності правоохоронних органів стане участь у Платформі, ініціатором якої виступив Секретаріат Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Сподіваємося, співпраця в рамках даної ініціативи буде довготривалою та плідною  у досягненні спільної мети – якісного забезпечення права на доступ до публічної інформації, зокрема щодо діяльності правоохоронних органів України.

Поділитися

Інші новини