Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Асоціація УМДПЛ сприятиме розбудові мережі відповідальних осіб за захист персональних даних в ОМС

Починаючи з 2019 року, Асоціація фокусує свою увагу на питаннях дослідження дотримання прав людини під час збору та обробки персональних даних органами місцевого самоврядування (ОМС). Це дало змогу виявити низку суттєвих недоліків й прорахунків у забезпеченні цього права, серед них: прогалини в законодавстві, недостатня методична база та недостатній фаховий рівень працівників, які відповідають за цей напрям. Задля покращенням ситуації експертами в рамках проєктів Асоціації, розроблено низку аналітичних матеріалів та практичних продуктів, які мають на меті покращити ситуацію в даній сфері.
Серед них можна виділити:
– Практичний посібник для органів місцевого самоврядування “Відеоспостереження у публічних місцях: основи захисту персональних даних”;
– практичний посібник “Аналіз ризиків під час обробки персональних даних: що важливо знати?”;
– інтерактивна модель облаштування та організації роботи ситуативного центра та інспектора з питань ЗПД в ОМС на порталі Правопіль

Крім того, експертами було розроблено спеціалізовану програму та проведено відповідно навчання понад 60 представників ОМС з питань організації роботи в сфері ЗПД.

Наступними планами Асоціації є сприяння створенню та розбудові неформальної мережі відповідальних осіб за захист персональних даних в ОМС. Для цього проєктом передбачено створення робочих груп з представників ОМС, які будуть впроваджувати організаційні заходи у сфері захисту персональних даних в своїх громадах. Задля цього експерти розроблять “Дорожню карту” або покроковий список дій для системної роботи, включаючи теоретичний та практичний матеріал. Наступним кроком буде проведення теоретично-практичних сесій, протягом яких учасники мають розробити Roadmap для своїх відповідних підрозділів і, зрештою – буде сформувати першу в Україні неформальну мережу відповідальних осіб за захист персональних даних в ОМС з числа осіб, які пройшли відповідне навчання в рамках проєкту, розробили “дорожні карти” організаційних та технічних заходів у цій сфері та зацікавлені в подальшій співпраці і мережуванню.

Головною метою проєкту є зменшення рівня порушень з боку ОМС в сфері захисту персональних даних шляхом підвищення компетентностей та мережування працівників, відповідальних за дотримання цього права.

Довідка: Проєкт «Розбудова мережі відповідальних осіб за захист персональних даних в органах місцевого самоврядування» реалізується за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Європейського Союзу в рамках гуманітарної ініціативи «Людяність і взаємодопомога». 

Поділитися

Інші новини