Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Безробітні про свої права знатимуть – у рабство не потраплятимуть

1382683797Представник Асоціації УМДПЛ повідав особам, що тимчасово не мають роботи, про їх права та особливості спілкування з правоохоронцями.

18 жовтня 2013 р. у Чугуєві Харківської області було проведено мільтидисциплінарний правоосвітній захід для безробітних, що перебувають на обліку в центрі зайнятості.

Перед учасниками зустрічі виступила директор Чугуївського міськрайонного центру зайнятості Лілія Масалітіна, яка докладно повідала про послуги, які надаються Державною службою зайнятості, про вакансії, які існують у Чугуєві та Чугуївському районі, про можливості навчання та перенавчання для осіб, які потребують такої допомоги.

Начальник Чугуївського міжрайонного відділу Кримінально-виконавчої інспекції Державної пенітенціарної служби України підполковник внутрішньої служби Сергій Москаленко у своєму виступі наголосив, що пошуки швидкої наживи нерідко призводять на лаву підсудних, тому лише сумлінна праця може служити запорукою чесного та щасливого життя.

А президент Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», голова Харківського обласного осередку Асоціації українських моніторів дотримання прав людини (Асоціації УМДПЛ) Юрій Чумак розповів молодим людям про основні правила, яких потрібно дотримуватись під час спілкування з представниками правоохоронних органів. Всім учасникам заходу були роздані пам’ятки про повноваження співробітників МВС і права громадян при контактах з міліцією, підготовлені Асоціацією УМДПЛ.

Також Ю. Чумак зупинився на питанні існуючої проблеми сучасного рабства, коли особи, що відносяться до вразливих груп населення, в тому числі й безробітні, у пошуках кращої долі іноді стають жертвами торгівлі людьми. Експерт застеріг від непродуманих кроків під час пошуків роботи в інших регіонах України та за кордоном, надав відповідні правові поради.

У рамках закритого показу Міжнародного мандрівного кінофестивалю документальних фільмів про права людини «Docudays UA» Юрій Чумак продемонстрував для всіх присутніх стрічку «Раби» (Швеція, Норвегія, Данія, 2009). Фільм знятий у новаційній техніці анімадок (документальна анімація), сюжет заснований на інтерв’ю з дітьми – жертвами сучасного рабства.

Як кінострічка, так і виступи фахівців не залишили осіб, що тимчасово перебувають без роботи, байдужими. Вони задавали питання, жваво обговорювали почуте й побачене. Хочеться сподіватись, що такий інтерактивний урок стане у нагоді всім учасникам заходу.

Поділитися

Інші новини