Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Беззаконня від Старшого Брата — круглий стіл за результатами дослідження використання систем відеоспостереження в Україні

4 жовтня в Українському кризовому медіа-центрі відбувся круглий стіл “Відеоспостереження для охорони публічного порядку: вимір прав людини”, на якому були презентовані результати проєкту “Напрацювання нормативно-правових актів для використання систем відеоспостереження для охорони громадського порядку”, що здійснювався протягом 2019 року експертами Асоціації УМДПЛ за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

Зліва направо — Дмитро Сірак, Михайло Каменєв та Іван Ліщина. Фото: Український кризовий медіа-центр.
Зліва направо — Дмитро Сірак, Михайло Каменєв та Іван Ліщина.
Фото: Український кризовий медіа-центр.

Керівник проєкту, експерт Асоціації УМДПЛ Михайло Каменєв, презентуючи результати дослідження, звернув увагу зокрема на те, що для понад 19 тисяч камер відеоспостереження, які встановлені органами місцевого самоврядування по всій території України, немає жодного належного нормативно-правового регулювання.

“Відповідно до Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Втім, жоден із законів не дозволяє місцевому самоврядуванню встановлювати системи відеоспостереження, а органам поліції чи іншим органам, що здійснюють досудове розслідування, — використовувати такі системи. Тому є ризик, що в один день ми прокинемось із судовою забороною на використання камер відеоспостереження, а вже встановлене обладнання вартістю в мільярди гривень перетвориться на брухт”, — зауважує Михайло Каменєв. 

Це — основна проблема систем відеоспостереження в Україні. Але інші також не менш важливі — це і відсутність належного захисту інформації, в тому числі персональних даних, і відсутність попереджень про відеоспостереження, і неврегульованість використання відеоаналітики, і багато іншого. 

Відео з круглого столу англійською мовою: https://youtu.be/QPIA0vXX7Fk

У круглому столі взяли участь заступник Міністра юстиції України — уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина, начальник відділу впровадження систем відеонагляду та моніторингу електронних засобів контролю Національної поліції України Дмитро Сірак, заступниця директора Департаменту у сфері захисту персональних даних Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олександра Чіковані, начальник Управління розвитку інформаційно-телекомунікаційної інфраструктури Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій Київської міської державної адміністрації Максим Івченко та Микола Пихтін — генеральний директор КП “Інформатика”, яке забезпечує функціонування системи відеоспостереження в місті Києві.

Зліва направо — Дмитро Сірак, Михайло Каменєв, Іван Ліщина, Максим Івченко та Микола Пихтін. Фото: Український кризовий медіа-центр.
Зліва направо — Дмитро Сірак, Михайло Каменєв, Іван Ліщина, Максим Івченко та Микола Пихтін.
Фото: Український кризовий медіа-центр.

Стислий виклад результатів дослідження доступний за посиланням: PDF.

Новина про захід на сайті Українського кризового медіа-центру.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проєкту «Напрацювання нормативно-правових актів для використання систем відеоспостереження для охорони громадського порядку. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Поділитися

Інші новини