Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Член Асоціації УМДПЛ став делегатом від України на сесію Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку

В рамках 69-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку з 20 по 25 жовтня, відбувся адвокаційний візит за участю представників з України та Білорусі. В делегації від України взяв участь виконавчий директор Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Вадим Пивоваров. З боку міжнародних організацій підтримку заходам в рамках візиту надали Фонд Будинків прав людини (HRHN, Норвегія), Міжнародна Федерація за права людини (FIDH, Франція) та Міжнародне партнерство за права людини (IPHR, Бельгія)

Під час візиту українські і білоруські правозахисники взяли участь у серії зустрічей з делегаціями офіційних представництв країн в ООН, зокрема, активісти мали змогу довести існуючи проблеми з дотриманням прав людини до делегацій США, Великої Британії, Швейцарії, Німеччини,  Норвегії, та інших західних демократичних країн. Крім того, 23 жовтня було організовано спеціальний захід за участі спеціального доповідача ООН по ситуації з правозахисниками Майкла Форста та  спеціального доповідача ООН по ситуації з правами людини в Республіці Білорусь Миколаша Харашті.

У своїх виступах українські правозахисники акцентували увагу на проблемах розслідувань порушень прав людини під час Євромайдану, проблемах, пов’язаних з анексією Криму та військового конфлікту на сході країни. Виступи торкались насамперед брутальних порушень: застосування тортур, вбивств, несудових страт, зникнення та викрадення людей. Закликали міжнародне суспільство допомогти в наданні гуманітарної допомоги тим, хто змушений тікати зі сходу України, та з Криму. Наполягали на необхідності рішуче вказувати керівництву України на проведення системних демократичних реформ.

Завершився адвокаційний візит 24 жовтня спеціальним заходом по ситуації з правами людини в України та Білорусі для студентів та викладачів в Колумбійському університеті Нью-Йорка.

Поділитися

Інші новини