Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Член правління Асоціації УМДПЛ очолить департамент Генеральної прокуратури

В’ячеслава Свірця, регіонального координатора Уповноважено Верховної Ради з прав людини в Рівненській області, члена правління Асоціації УМДПЛ буде призначено на посаду відповідального за нагляд по дотриманню прав людини в місцях позбавлення волі Генеральної прокуратури України. 

Вячеслав_Свірець
В’ячеслав Свірець. Фото з сайту КВУ

Генеральний прокурор Юрій Луценко за пропозицією Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської змінить відповідального за нагляд за дотриманням прав людини в місцях позбавлення волі Генеральної прокуратури України. Про своє таке рішення генеральний прокурор повідомив пресі після інспекції ізолятора Служби безпеки України.

Разом з пані Омбудсманом ми прийняли рішення за її пропозицією про зміну керівника департаменту ГПУ, який буде стежити за правами людини в місцях позбавлення волі. В’ячеслав Свірець — досить відомий правозахисник, який найближчим часом обійме цю посаду. Думаю, що це різко змінить саму атмосферу, впевнений, що тут наглядом повинна займатися людина поза системою ГПУ, молода людина. Перше завдання, яке ми йому поставимо, — вивчення питання виведення системи медичної допомоги в місцях позбавлення волі з-під Департаменту виконання покарань Державної пенітенціарної служби України. Це має бути цивільна служба, яка по-іншому ставитиметься до ув’язнених» — зазначив генпрокурор Луценко.

Сам пан Свірець коментує своє призначення так:

“Ця посада певною мірою відповідає тому, що я робив у межах НПМ, будучи регіональним координатором Уповноваженого в Рівненській області. Приємно, що Валерія Лутковська відзначила мою попередню роботу, запропонувавши мою кандидатуру на розгляд генпрокурору. Не менш приємно, що Юрій Віталійович прийняв таку пропозицію. Я і надалі здійснюватиму свою роботу у тісній співпраці з Асоціацією УМДПЛ, завзято працюватиму для того, щоб зробити пенітенціарну систему більш відкритою і гуманною, оскільки підхід “не перевиховувати, а карати”, який застосовується у місцях несвободи зараз, вже давно застарів” — розповідає пан В’ячеслав.

Біографічна довідка
В’ячеслав Свірець народився 12 серпня 1979 року. Член правління Асоціації УМДПЛ, входить до мережі регіональних координаторів взаємодії з громадськістю при Уповноваженому Верховної Ради з прав людини в Рівненській області, голова правління рівненського Комітету виборців України.

Закінчив Харківську національну юридичну академію ім. Ярослава Мудрого. Спеціальність – юрист. Має свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю.

2008-2010 рр. — представник Міністра внутрішніх справ у Рівненській області.

Тренер ПРООН з питань запобігання та протидії насильства в сім’ї; тренер Ради Європи з питань опитування дітей, що стали жертвами або свідками насильства, а також вчинили насильство; тренер для підготовки членів дільничних виборчих комісій на виборах народних депутатів.

Поділитися

Інші новини