Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Чому юридична освіта потребує реформування: за результатами обговорення

book

Про пріоритети реформування юридичної освіти на 2019 рік говорили 25 січня на обговоренні звіту за результатами аналітичного дослідження «Знання та навички випускників юридичних факультетів та закладів вищої освіти через призму відповідальності потребам ринку праці».

Зазначимо, що дослідження проведене експертною групою з правової освіти Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Міністерства юстиції України.

На заході також були присутні представники закладів вищої освіти, професійних організацій, студентського самоврядування, громадських організацій та міжнародних партнерських організацій, які мали можливість після презентації вказаних пріоритетів поставити свої запитання та внести свої пропозиції з цього питання.

Олена ОстровськаНа заході також була присутньою керівник напрямку «Правосуддя у кримінальній юстиції» Асоціації УМДПЛ Олена Островська. За її словами, захід дуже цікавий з точки зору розуміння того, якою буде професія правника у недалекому майбутньому і чого слід чекати молоді, яка хоче обрати таку професію.

Також вона відмітила: «На необхідність реформування юридичної освіти, зокрема, вказали: по-перше, результати дослідження якості знань та навичок випускників юридичних факультетів закладів вищої освіти і, по-друге, можливість їх працевлаштування після отримання диплому, оскільки на сьогодні кількість випускників-правників набагато перевищує реальну потребу ринку праці (так, лише 1 випускник-юрист із 12 сьогодні працює за спеціальністю. Інші губляться й працюють не за фахом). Всього в переліку пріоритетів зазначено 8 напрямків, які спрямовані на удосконалення процедури вступу на магістратуру за спеціальностями «Право» та «Міжнародне право». Такі зміни полягають у наступному:

  • підвищенні мінімальних порогових балів;
  • підвищення якості освіти, в т.ч. оновлення навчальних планів у бік збільшення практичних компонентів, вдосконалення студентської практики, проведення акредитації освітніх програм;
  • запровадження Єдиного державного кваліфікаційного іспиту для здобуття ступеня магістра за вказаними спеціальностями;
  • розроблення й затвердження стандартів вищої освіти за цими спеціальності, а також розроблення і затвердження професійних стандартів для юридичних професій.

Новиною реформи юридичною освіти буде виключення можливості заочного її отримання».

Що цікаво, за результатами опитування бізнес очікує від молодих фахівців, окрім фахових знань та практичних навичок, також загальних компетенцій (критичне та логічне мислення, діловий етикет та культура, комунікативність) та інноваційних навичок та знань (кібербезпека, менеджмент і маркетинг, структурування бізнесу).

Звіт Міністерства можна переглянути за посиланням. Читайте також про пріоритети реформування юридичної освіти на 2019 рік у Facebook-дописі Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності.

Поділитися

Інші новини