Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Чим та кому корисний «Правопіль» – нотатки із презентації проекту

 

085A3464

Як функціонує віртуальне правове місто та у чому корисність проекту говорили на презентації «Правопіля» у рамках програми Міжнародного фестивалю документального кіно із прав людини Docudays

Ідея створення проекту «Правопіль» виникла як важливий елемент навчання для всіх, хто бажає захищати свої права, розповідає виконавчий директор Асоціації УМДПЛ Вадим Пивоваров. «Одним із напрямків нашої організації є навчання активних громадян, а також робота із молоддю. І, звісно, ми всі розуміємо, що зараз для навчання молоді треба розробляти більш інтерактивні методи (до прикладу, ті ж мультфільми, фільми тощо). Тому постало питання створення такого інтерактивного навчального механізму», – розповідає Вадим Пивоваров.

Друга ціль створення проекту пов’язана із питанням постійної підготовки оновленої правової інформації для моніторів Національного-превентивного механізму. Так, коли ми в організації спільно з офісом Омбудсмена створювали посібники по моніторингу діяльності органів влади, то зіштовхнулися з проблемою їх постійного оновлення. І з тією швидкістю, з якою у нас змінюються нормативно-правові акти, то мінімум раз на півроку треба було б видавати якісь посібники, каже В.Пивоваров. Тому важливо мати такий ресурс, що полегшував цю роботу по моніторингу органів місць влади, в т.ч. місць несвободи. Таким чином, вирішили створити портал «Правопіль», який, на наш погляд, стане таким собі інтерактивним механізмом навчання для активістів.

Сам проект, до речі, уже активно використовується у Національному превентивному механізмі і на практиці це дозволяє якісно порівнювати реальний стан справ. Навіть якщо йдеться про банальні інформаційні стенди у відділках поліції і тим, що там має розміщуватися відповідно до норм законодавства, кажуть монітори.

Для всіх, хто цікавиться, як має працювати поліція, ЦНАП, мерія тощо на об’єктах «Правопіля», крім також можуть знайти 3D-моделей будівель органів, можна також знайти і низку корисної інформації по нормативно-правовому забезпеченню їхньої діяльності.

Наразі у віртуальному правовому місті діє створити 4 таких об’єкти: це відділ поліції, суд, державна міграційна служба, центр надання адміністративних послуг та орган місцевого самоврядування або мерія. Також наразі триває розробка слідчого ізолятора у системі Державної кримінально-виконавчої служби.

Що важливо, при розробці об’єктів у «Правопілі» команда проекту прагнула створити саме ідеальне  віртуальне правове місце та показати, як повинні функціонувати органи державної влади, аби відповідати стандартам дотримання прав людини. «Ми прописали все, що відповідно до українського законодавства має мати місце в таких органах державної влади. Якщо ви думаєте, що те, які мають бути умови утримання у камерах у поліцейських відділках те, що вам не надто знадобиться, з цим можна не погодитися. Від потрапляння у таку камеру ніхто не застрахований, тому не полінуйтеся та вивчіть цю інформацію. Можливо, це навіть станеться із кимось із ваших знайомих і ви завжди зможете підказати, чи порушувалися його права», – наголосив В.Пивоваров.

085A3494

Також після офіційного представлення проекту в цілому, фахівці, які розробляли кожен із об’єктів проекту представили їх на презентації. Так, керівник напрямку правосуддя у кримінальній юстиції Асоціації УМДПЛ Олена Островська, яка відповідала за створення суду у «Правопілі», у деталях розповіла про те, як має виглядати ідеальна будівля суду, а  член правління Асоціації УМДПЛ Юрій Чумак, – про орган місцевого самоврядування в ідеальних умовах. Теж Олександр Федорук, керівник пенітенціарного напрямку Асоціації УМДПЛ, проанонсував деталі майбутнього слідчого ізолятора, об’єкт котрого на цей момент ще знаходиться на завершальній стадії розробки.

Проект «Правопіль»  – віртуальне правове місто, у якому за допомогою 3D-моделювання у простій формі пояснюється робота органів державної влади. Бажаєте протестувати можливості Правопіля? Заходьте на сайт проекту за посиланням http://pravopil.umdpl.info 

Фото із презентації можна переглянути у альбомі на нашій Facebook-сторінці. Відеозапис ефіру Олени Островської та Олександра Федорука на радіо «Голос столиці» від 25 березня дивіться/слухайте тут.

Поділитися

Інші новини