Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

МІЛІЦІЯ ПІД ГРОМАДСЬКИМ КОНТРОЛЕМ: У ЛЬВОВІ ПРОЙШОВ ТРЕНІНГ З МОНІТОРИНГУ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ

Громадському контролю за діями міліції вчилися цими вихідними у Львові. Двадцять громадських активістів та журналістів з семи областей Західної України 26-28 серпня взяли участь у триденному тренінгу з моніторингу дотримання прав людини міліцією, що його організувала Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) за фінансової підтримки Посольства Німеччини в Україні.

Тренінг у Львові став першим із серії навчань, які пройдуть протягом наступних двох місяців в різних регіонах України. Метою таких тренінгів є підготовка групи активістів, які протягом листопада цього року здійснюватимуть комплексний моніторинг діяльності української міліції. Організатори навчань вважають, що така загальноукраїнська кампанія спостереження за міліцією допоможе викрити та зафіксувати найбільш проблемні моменти роботи „органів” та, відповідно, спонукатиме керівництво МВС активніше боротися з найчастішими порушеннями.

Протягом навчання учасники досліджували роботу кожного з підрозділів міліції, з якими найчастіше стикаються громадяни – патрульна служба, дільничні інспектори міліції, інспектори ДАІ та чергові частини міліції. Експертами Асоціації був розроблений спеціальний посібник, за допомогою якого пересічному громадянину можна швидко зорієнтуватись, як має поводити себе працівник міліції, та, в разі виявлення порушення, зафіксувати, яка саме норма закону була порушена в даному випадку.

Навчання організували та проводили експерти Асоціації УМДПЛ: Олег Мартиненко (Київ), Вадим Пивоваров (Київ), Володимир Батчаєв (Черкаси), Петро Грибан (Житомир), Леонід Гема (Суми), Сергій Швець (Миколаїв). Кожен з експертів свого часу має досвід роботи помічником міністра внутрішніх справ з питань дотримання прав людини. Тож структуру і принципи роботи української міліції запрошені експерти знають з власного досвіду.

На прохання Асоціації УМДПЛ щодо сприяння у проведенні тренінгу відгукнулось керівництво ГУМВС України у Львівській області, тому перед учасниками виступили працівники Інспекції з особового складу. Вони розповіли про заходи забезпечення дотримання вимог дисципліни та законності в діяльності працівників ОВС, а також відповіли на чисельні запитання

«Учасники тренінгу в суботу отримали практичне завдання – гуляючи містом, знайти та розпитати патрульних про те, що вони мають знати, перебуваючи на маршруті: де знаходиться найближча аптека, відділення зв’язку, лікарня, тощо. Крім цього, учасники мали поспілкувались із працівниками чергових частин райвідділів міста Львова, дільничними інспекторами міліції. Після таких розмов учасники тренінгу відзначили, що міліціонери поводились ввічливо, охоче надавали відповідну інформацію, хоча й не завжди знали місцезнаходження тих чи інших об’єктів», – розповідає організатор тренінгу у Львові Тарас Гаталяк, член Асоціації УМДПЛ, активіст Громадянської мережі ОПОРА. – «Потрапив у поле зору громадських моніторів і один випадок, що заслуговує на увагу. У центрі Львова міліціонери патрульної служби здійснювали перевірку паспорту молодої людини. При цьому розмовляли із хлопцем у грубій формі, звертались на «ти». Коли монітори наблизились до працівників патруля, вони у той же час повернули документи громадянину без будь-яких пояснень та швидко віддалилися.»

„Наші тренери – практики, тому було надзвичайно цікаво досліджувати механізми моніторингу міліції на реальних прикладах з життя», – ділиться враженнями один з учасників тренінгу з Луцька Юрій Сковорода.

Поділитися

Інші новини