Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Права людини – пріоритет держави

        05.06.2013 року в приміщенні Івано – Франківської обласної ради за ініціативи Івано – Франківського обласного осередку АУМДПЛ та Всеукраїнського об’єднання «Голос» відбувся круглий стіл на тему: "Місця несвободи. Громада та влада".

       Участь в заході прийняли: Представник Уповноваженого – керівник Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Юрій Бєлоусов, заступник керівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олена Смірнова, помічник Уповноваженого Денис Баран, представники органів місцевої влади, громадськості та ЗМІ. На жаль такий важливий захід був проігнорований представниками СБУ, управлінням пенітенціарної служби та департаментом освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту.

         Представник Уповноваженого з питань реалізації національного превентивного механізму Юрій Бєлоусов і заступник керівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олена Смірнова розповіли про основні напрями діяльності Офісу Омбудсмена, зокрема, про нову модель співпраці з громадськістю – «Омбудсмен +», яка передбачає залучення представників громадянського суспільства до участі у моніторингових візитах місць несвободи. Такі візити мають на меті попередження жорстокого поводження з людьми, які там утримуються. Йдеться не лише про тюрми та СІЗО, монітори відвідують військові частини, дисциплінарні батальйони, дитячі притулки чи будь-які інші соціальні заклади.

      «Закриті установи мають стати прозорими для громадськості – лише так можливо зменшити порушення закону, – про це заявив Представник Уповноваженого з питань реалізації національного превентивного механізму Юрій Бєлоусов. – До моніторингових візитів можуть долучитися всі, хто виявляє бажання та відповідає базовим критеріям (повноліття, наявність повної середньої освіти, відсутність непогашеної судимості, відсутність кримінального провадження щодо особи тощо). Тобто особи мають бути повністю об’єктивними».
Після проведення візиту монітори готують рекомендації, що направляються до відповідних вищих органів, і які є обов’язковими до виконання. На усунення порушень дається місяць.

      Василь Костів, голова Івано –Франківського обласного осередку АУМДПЛ ,який також очолює Громадську раду при УМВС в області проінформував присутніх, що вона відновила свою роботу у березні цього року. Начальник УМВС України в Івано-Франківській області генерал-майор міліції Олег Сало, підтримав ідею створення таких громадських рад і при районних відділах міліції. За оцінкою правозахисних інституцій, Івано-Франківська обласна Громадська рада при УМВС є найактивнішою в Україні.

       В обговорені взяли участь представники ЗМІ та громадськості, якими наголошувалось на необхідності участі громади в процесах контролю за владними інституціями. Так зокрема голова Всеукраїнського об’єднання "Голос" Ростислав Гудзінський наголосив, що коли активна громада – то й порушень менше. Українці не звикли захищати свої права і часто навіть не знають їх. Промовець закликав громадськість бути активнішою та пильною, адже чиновники порушують громадянські права тільки тоді, коли люди закривають очі на них, а в той час як тільки подія набуває гласності – проблему легше вирішити.

      Громадські організації області висловили побажання щодо відкриття представництва офісу омбудсмена на Прикарпатті, та запропонували кандидатуру Василя Костіва щодо призначення його представником уповноваженого з прав людини в Івано-Франківській області.

Поділитися

Інші новини