Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Співробітники Секретаріату та регіональний координатор Уповноваженого ВРУ з прав людини відвідали пенітенціарні установи Черкаської області

      Працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату разом із регіональним координатором Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини  Володимиром Батчавим відвідали пенітенціарні установи Черкаської області. Під час візиту вивчався стан дотримання прав позбавлених волі жінок в Уманській виправній колонії (№ 129), а також засуджених чоловіків у Старобабанівській виправній колонії (№ 92).

      Члени моніторингової групи оглянули житлові та побутові приміщення установ, ознайомилися з умовами праці засуджених, особисто спілкувалися з персоналом установ та засудженими.

     Монітори відмітили, що в установах було проведено значну роботу щодо покращення умов тримання засуджених і наближення їх до європейських стандартів. Адміністрацією були проведені ремонти більшості об’єктів комунально-побутового значення, створені умови для забезпечення мінімальних, передбачених законодавством, потреб засуджених.

     Серед питань, які потребують вирішення, монітори звернули увагу адміністрації установ та територіальних органів управління на необхідність в Уманській виправній колонії (№ 129) продовжити роботу щодо забезпечення засуджених встановленими законодавством нормами житлової площі.

     Задля створення гідних умов праці засуджених, а також забезпечення техніки безпеки на виробничих об’єктах, моніторинговою групою рекомендовано звернути увагу на необхідність встановлення вентиляції, яка повинна забезпечувати належний температурний режим на швейних дільницях Уманської виправної колонії (№ 129). Крім цього, адміністрації установи рекомендовано обладнати на виробництві для засуджених жінок роздягальні з кімнатами особистої гігієни.

     Проблема нераціонального використання житлової площі у приміщеннях для засуджених існує також в Старобабанівській виправній колонії (№ 92), де половина гуртожитків потребує подальшої модернізації та реконструкції.

      Особлива увага моніторингової групи приділялася порядку та умовам тримання засуджених у приміщеннях камерного типу. Моніторами були надані рекомендації щодо необхідності модернізації технічного оснащення та наявного камерного інвентарю у Старобабанівській виправній колонії (№ 92). Зокрема, було наголошено, що:

– окремі камери є занадто вузькими, освітлення недостатнє, санітарні вузли розташовані практично у дверях, конструкція спальних місць невдала;

– невеликий розмір вікон та їх надмірна заґратованість не забезпечує достатній доступ свіжого повітря та природного освітлення;

– санвузли камер знаходилися в неналежному технічному стані, клозетні чаші та плитка – старі, відсутній змив води;

– двори для прогулянок непридатні для перебування у них людей та потребують реконструкції.

      Попри заходи, які вживаються адміністрацією Старобабанівської виправної колонії (№ 92), організація праці засуджених ще далека від умов нормальної професійної діяльності. У будь-якому випадку праця засуджених повинна бути організована з додержанням правил охорони праці, техніки безпеки і виробничої санітарії. За свою роботу засуджені мають отримувати винагороду з урахуванням навантаження та шкідливості умов праці.

     За результатами моніторингу проведено зустріч із представниками прокуратури та керівництвом управління Державної пенітенціарної служби України в Черкаській області, на якій були висловлені зауваження стосовно наявних недоліків та надано практичні рекомендації щодо їх усунення.

Поділитися

Інші новини