Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

У Харкові відбулась прес-конференція, присвячена Дню прав людини

9 грудня 2011 року в Харкові була проведена прес-конференція, присвячена Дню прав людини.

1950 року Генеральна Асамблея ООН офіційно встановила відзначати 10 грудня День прав людини (Human Rights Day). Всім державам і зацікавленим організаціям було запропоновано запровадити цей день і проводити відповідні заходи.

Саме ця дата була обрана на честь прийняття і проголошення Генасамблеєю ООН 10 грудня 1948 року Загальної декларації прав людини (Universal Declaration of Human Rights, UDHR). Зазначена Декларація стала першим світовим документом, що сформулював положення про права людини.

9 грудня 2011 року в Харкові була проведена прес-конференція, присвячена Дню прав людини.

Її учасниками виступили: помічник начальника управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області, член Асоціації українських моніторів дотримання прав людини Юрій Чумак; провідний експерт громадської організації «Харківський інститут соціальних досліджень», член Комісії з питань попередження катувань при президенті України Андрій Черноусов; адвокат, член Харківської правозахисної групи Роман Лихачов.

У своєму виступі Ю. Чумак розповів про всеукраїнську кампанію «Міліція під контролем», що проходила в період з 7 по 21 листопада 2011 року, під час якої представники громадських організацій та волонтери здійснювали моніторинг стану дотримання прав громадян працівниками міліції в ході виконання ними своїх службових обов’язків. Координатором кампанії виступила Всеукраїнська громадська організація «Асоціація українських моніторів дотримання прав людини» (Асоціація УМДПЛ).

Ю. Чумак підкреслив, що завданням кампанії, що проходила під гаслом «Зробимо міліцію кращою!», було не виявити конкретних міліціонерів-порушників та притягти їх до відповідальності, а відпрацювати механізм здійснення громадського контролю задля випробування готовності й спроможності МВС реагувати на конструктивні зауваження громадськості.

Усім журналістам, що прийшли на прес-конференцію, було роздано прес-релізи про кампанію «Міліція під контролем» з посиланням на розміщені на сайті umdpl.info її результати.

Також Ю. Чумак поінформував про те, яким чином в управлінні Державної пенітенціарної служби в Харківській області пройшли заходи в рамках Всеукраїнського тижня права. Зокрема, Ю. Чумак зазначив, що для персоналу управління у грудні 2011 року були показані документальні фільми, представлені Мандрівним фестивалем документального кіно з прав людини «Docudays UA». Управління ДПтСУ в Харківській області виступило партнером проведення цього фестивалю на Харківщині.

Андрій Черноусов стисло повідав про цілі створення Комісії з питань попередження катувань при президенті України, поділився своїми думками щодо подальшої її діяльності, перспектив налагодження в Україні ефективного механізму запобігання катуванням та жорстокому поводженню.

А Роман Лихачов акцентував увагу представників ЗМІ на те, що номінантами на цьогорічну антипремію «Будяк року», яку вручають найбільшим порушникам прав людини, виступають саме представники тих структур, які, за своїми обов’язками, покликані захищати права й свободи громадян. Ще Р. Лихачов зупинився на проблемі систематичного порушення соціально-економічних прав жителів Харківської області, що спонукало його, як адвоката, започаткувати у червні поточного року в Харкові соціальну юридичну консультацію.

Учасники прес-конференції відповіли на питання журналістів та закликали їх активніше висвітлювати тематику прав людини.

 

Поділитися

Інші новини