Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

У Харкові навчалися захищати свободу мирних зібрань

Член Асоціації УМДПЛ Юрій Чумак виступив тренером на семінарі «Теорія та практика застосування права на свободу мирних зібрань в Україні».

22 – 23 жовтня 2001 р. у Харкові відбувся семінар-тренінг «Теорія та практика застосування права на свободу мирних зібрань в Україні».

Навчальний захід для понад 30 представників громадянського сектору Харківської, Полтавської та Сумської областей проводився в рамках проекту «Захист свободи зібрань в Україні», за підтримки «Національного Демократичного Інституту міжнародних відносин» (НДІ). Організаторами семінару виступили Всеукраїнська громадська організація «Інститут «Республіка» та ГО «Центр дослідження суспільства».

В перший день занять представник ВГО «Інститут «Республіка» Михайло Лебідь провів лекцію про ситуацію зі свободою мирних зібрань в Україні та світі, надав алгоритми того, як правильно повідомити владу про мирне зібрання, повідав присутнім про принципи й основи громадського лобіювання.

Другого дня з учасниками семінару зустрічався голова «Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», член Асоціації Українських моніторів дотримання прав людини (УМДПЛ) Юрій Чумак, який виступив на тему «Нормативні акти органів місцевого самоврядування, що обмежують свободу мирних зібрань, та як з ними боротися», виклавши своє бачення проблеми існування в Україні неправочинних «тимчасових положень» виконкомів місцевих рад, які, всупереч Конституції, суттєво обмежують право на свободу мирних зібрань.

Також Ю. Чумак розповів про відомчу нормативну базу МВС, присвячену організації й забезпеченню охорони громадського порядку під час масових заходів, організував обговорення проблематики відповідності європейським правовим нормам в галузі свободи мирних зібрань тих підстав, які вітчизняна міліція вважає прийнятними для припинення (розгону) мітингів і демонстрацій.

Усім громадським активістам були роздані віддруковані пам’ятки «Тебе затримали за вчинення адміністративного правопорушення», підготовлені Асоціацією УМДПЛ та Харківською правозахисною групою. Юрій Чумак зупинився на тих змінах, що мусять відбутися у практиці органів внутрішніх справ після рішення Конституційного Суду, яким скасовано деякі норми статті 263 КУпАП, що найбільш кричуще порушували права людини.

Було проведено групове тренінгове заняття з розбором кейс-стаді з практики реагування української міліції на протестні акції. Після розгляду учасникам пропонувалося прокоментувати озвучені факти з точки зору порушень прав людини та відповісти на запитання:

– Чи було порушено право на мирні зібрання?

– Як мали діяти працівники міліції у даній ситуації?

Обговорення означеної тематики викликало значний інтерес аудиторії, тому проходило жваво й активно. На закінчення Ю. Чумак надав відповіді на запитання учасників та зробив стислі рекомендації щодо оскарження в адміністративних судах рішень про заборону мирних зібрань.

Більш докладно на цьому питанні зупинився Михайло Лебідь, який поширив рекомендації з цього питання, підготовлені досвідченим фахівцем Володимиром Чемерисом – членом правління ВГО «Інститут «Республіка».

Подібний семінар у цей же час відбувався й у Львові. Всього в межах проекту заплановано 6 таких заходів, покликаних навчити представників НГО та журналістів правильно й законно діяти під час організації та проведення публічних громадських заходів.

Поділитися

Інші новини