Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Доступ до інформації про доходи керівного складу територіальних підрозділів МВС «виходить за межі наданих нам прав»

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (АУМДПЛ) провела моніторинг права на інформацію в діяльності міліції.

В усі територіальні підрозділи Міністерства внутрішніх справ були направлені запити з проханням надати копії декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру керівників відповідних підрозділів за минулий рік, відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» та Закону України «Про засади запобігання протидії корупції».

Відповідно до законодавства, дана інформація є з відкритим доступом. Проте, очевидно, лише декілька територіальних підрозділів знають про це. А саме: УМВС України в Херсонській, Кіровоградській та Сумській областях, а також на Львівській та Придніпровській залізницях. Ці підрозділи виконали вимоги Закону і надали запитувану нами інформацію в повному обсязі. Решта відмовили у задоволенні запиту, або ж не відповіли взагалі, всупереч ч. 5 ст. 22 ЗУ «Про доступ до публічної інформації» де зазначено, що відмова в задоволенні запиту на інформацію надається в письмовій формі.

Особливу увагу привернула відповідь УМВС України в Івано-Франківській області, де у мотиваційні частині зазначено, що вимоги викладені у запиті виходять за межі наданих Вам прав на отримання публічної інформації. Отже, працівники Івано-Франківської міліції вважають, що можуть визначити межі прав людини.

Надані відповіді наштовхують на думку, що правоохоронці або не бажають надавати запитувану інформацію, або ж їм не вистачає компетентності щоб забезпечити право на доступ до публічної інформації у визначений законом спосіб.

Діяльність міліції, відповідно до статті 3 ЗУ «Про міліцію», є гласною та будується на принципах законності, гуманізму, поваги до особи, соціальної справедливості, взаємодії з трудовими колективами, громадськими організаціями й населенням. Правоохоронні органи повинні працювати в інтересах громадян та будувати діяльність, основану на довірі, яка можлива за наявності прозорості.

В Україні існує єдина система законодавства, а також єдина система правоохоронних органів. Отже, незалежно від територіального розташування, правоохоронці мають діяти відповідно до норм законодавства України. Питання чому міліція одного регіону здатна задовольнити законні вимоги громадян, а іншого ні – поки що залишається без відповіді.

Сьогодні в Україні відбуваються історичні події. Громадяни України бажають змін на краще, і вживають заходів, щоб досягти поставленої мети. Результатом є процес оновлення влади, а також заміни керівного складу міністерських структур, зокрема, Міністерства внутрішніх справ. Так, з метою перевірки ефективності «нової» влади у частині забезпечення права людини на інформацію, АУМДПЛ зробить повторний моніторинг, результати якого будуть висвітлені на офіційному сайті Асоціації українських моніторів дотримання прав людини.

Поділитися

Інші новини