Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Дотримання прав людини – пріоритет серед європейських цінностей, заради якого люди вийшли на Євромайдан

1387433566На цьому наголосив голова Правління Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Тарас Гаталяк під час проведення круглого столу у редакції газети «Вісті».

Серед порушених прав і свобод громадян під час подій 30 листопада і 1 грудня Тарас Гаталяк на перше місце поставив право людей на проведення мирних зібрань. За його словами, відсутність законодавчої бази, тобто неприйняття закону про свободу мирних зібрань, створює необмежене поле для зловживань у цій сфері з боку працівників правоохоронних органів, а також неоднозначного тлумачення перебігу мирних протестних акцій судами.

Як відомо, Європейський суд з прав людини відзначив 20-річну законодавчу прогалину в сфері свободи мирних зібрань та рекомендував Україні визначити вимоги до організації та проведення мирних демонстрацій, так само як і підстави для їх обмеження, та закріпити їх відповідними законодавчими актами. В його рішенні також наголошено про важливість попередження порушень свободи мирних зібрань.

Тарас Гаталяк відзначив ще одне системне порушення прав людини під час зазначених подій – права на захист.

«Після того, як особу затримали, представники міліції повинні негайно про це повідомити центр надання вторинної правової допомоги, але нами зафіксовані численні факти несвоєчасного інформування або взагалі неінформування правоохоронцями таких центрів про затримання осіб, а то й просто недопуск адвокатів до затриманих», – сказав голова Правління Асоціації УМДПЛ.

Він також повідомив, що Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів звернеться до Генеральної прокуратури з проханням, щоб кожен працівник міліції, якого зафіксовано на відео під час побиття учасників мирного зібрання, був негайно звільнений із органів внутрішніх справ.

Представник Уповноваженого з питань реалізації національного превентивного механізму Юрій Бєлоусов, аналізуючи перебіг подій 30 листопада, зауважив: «Під час згаданих подій мова може йти про порушення статті 11 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, що гарантує право людини збиратися мирно, статті 3, що передбачає захист людини від катувань та жорстокого поводження та статті 5, що передбачає право на свободу та особисту недоторканість. Саме тому Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська відразу відкрила провадження, в межах якого звернулася з поданням до Генерального прокурора України з пропозицією провести ефективне розслідування за фактом застосування сили до учасників мирної акції».

Підбиваючи підсумки круглого столу, його учасники зійшлися на думці, яку висловив голова «Демократичного Альянсу» Василь Гацько: «Ми хочемо, щоб закони в нашій країні працювали незалежно від того, в якому регіоні ти живеш, на якому майдані стоїш. Для цього нам необхідно покарати усіх винних в побиттях, якщо для цього є правові підстави».

Поділитися

Інші новини