Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Флешмоб #НаМенеТежТиснули в рамках проекту «Посилення системи захисту активістів»

61160871_2198425820212096_4672075169869594624_n

Запускаємо флешмоб на підтримку 16-річної активістки Дарини Коцюруби. Підтримайте нашу ініціативу та розкажіть особисті історії — як вас затримували на мирних зібраннях (або тиснули у інший позаправовий спосіб) — та використайте хештег #НаМенеТежТиснули.

Нагадуємо, новий проект «Посилення системи захисту активістів» реалізується спільно Асоціацією УМДПЛ та ЗахисТИ – мережа колективної безпеки. Більше про сам проект читайте тут.

«25 травня поліція затримала 16-річну Дарину Коцюрубу. Дівчина проводила мітинг за імпічмент президента та висловлювала своє невдоволення першими діями Володимира Зеленського. Правоохоронці забрали активістку до відділу, де на неї кричали, здійснювали психологічний тиск, при спробі покинути відділ – фізично перешкоджали. На матір Дарини склали адмінпротокол за невиконання батьками обов’язків щодо виховання дітей за ст.184 КУпАП.
Такі дії поліції є неправомірними, неетичними та неприпустимим. На сьогодні, в Україні немає спеціального закону, який регламентує порядок організації та проведення мирних зібрань, а повідомлення про його проведення є правом, а не обов’язком. В Україні діє повідомний порядок, а право громадян України на мирні зібрання гарантується Конституцією України та міжнародними договорами.
На знак солідарності з Дариною, розкажу свою історію. У 2013 році, я займалась захистом лідерів студентського самоврядування, яких адміністрації ВНЗ змушувала голосувати за маріонеткового кандидата на голову студентської ради міста Києва. Коли в Міністерстві дізнались, що я цим займаюсь, заступник міністра особисто телефонував керівнику з виховної роботи та рекомендував “заспокоїти цю дівчинку”. Після цього на мене чекали довгі розмови з адміністрацією ВНЗ та не найкращі перспективи – бути відрахованою із найпрестижнішого інституту країни. Тоді мене підтримали мої колеги з громадського сектору та декан інституту. Я пам’ятаю як важливо для мене було відчувати, що я не сама. Тому сьогодні я також закликаю моїх колег показати Дарині, що вона не сама. Ставте хештег #НаМенеТежТиснули та розповідайте свої історії боротьби. Все буде добре! Ми переможемо!»,  — зазначає координаторка проекту Ганна Рожкова на своїй сторінці у Facebook.

Поділитися

Інші новини