Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Фокусуємо увагу на проблемі катувань та жорстокого поводження з боку російських загарбників

Неможливо спокійно спостерігати за тими звірствами, що коять російські окупанти на нашій рідній землі. Ми хочемо не тільки донести правду про знущання над громадянами України показати масштаби жорстокості країни-агресора, але також зробити все від нас можливе в допомозі правоохоронним органам упорядкувати та зафіксувати належним чином подібні злочини і притягнути винних до відповідальності! 

Тортури є злочином за усіма принципами міжнародного права. В усіх відповідних деклараціях, конвенціях та протоколів до них заборона будь-яких видів катування, знущання, приниження людської честі є абсолютною і не має винятків і оправдань за жодних умов, навіть під час війн і конфліктів. 

Але, нажаль, вже починаючи з перших місяців війни є підтвердженні факти про масові випадки катувань та жорстокого поводження з боку окупаціних військ по відношенню як до військовополонених, так і до цивільного населення. 

Як відповідь на ці злочини і маючи досвід в сфері протидії катуванням (брали участь у створенні Національного превентивного механізму, виступили співзасновниками ініціативи “ZERO Torture”, є національними партнерами Всесвітньої організації протидії катуванням (ОМСТ)) Асоціація УМДПЛ вирішила зосередити свою увагу на документуванні фактів катувань та жорстокого поводження, які вчинялись російськими загарбниками. 

Збір та аналіз фактів катувань здійснюється в рамках Коаліції “Україна. П‘ята ранку”, яка складається з 30 правозахисних організацій, які збирають та документують воєнні злочини і злочини проти людяності, вчинені в ході російської збройної агресії в Україні. 

У зв’язку з цим, звертаємось до всіх із закликом повідомляти про відомі вам факти катувань та жорстокого поводження з боку окупаційних військ або їх представників на електронну адресу Асоціації: tortureua.2022@gmail.com або електронну адресу Коаліції “Україна. П’ята ранку” warcrimesos.ua@gmail.com 

Разом із вашою підтримкою ми зберемо більше інформації, яка сприятиме притягнення всіх винних осіб до відповідальності на національному та міжнародному рівнях!

Поділитися

Інші новини