Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Імплементація Закону України «Про доступ до публічної інформації»: міжнародні зобов’язання, поточні виклики та законодавчі ініціативи

Такою була тема круглого столу, в роботі якого взяли участь представники Асоціації УМДПЛ, що відбувся 17 лютого 2015 року в Києві.

Вітальні промови озвучили Александру Албу, керівник першого відділу програмної допомоги, Представництво ЄС в Україні; Патрік Пеннікс, керівник департаменту Інформаційного суспільства Директорату прав людини та верховенства права, Рада Європи; Валерія Лутковська, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини; Олег Наливайко, голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України, а також Тетяна Баранова, голова Державної архівної служби України (ТВС).

IMG_0096

Усі експерти відмітили важливість дотримання права на доступ до публічної інформації, а також ефективність даного інструменту у підвищенні прозорості та відкритості органів державної влади та боротьбі з корупцією. Разом з тим, Валерія Лутковська, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, відзначила важливість взаємодії своєї інституції з громадянським суспільством, щоб Закон України «Про доступ до публічної інформації» імплементувався органами   державної влади правильно. Окрім того, Валерія Володимирівна зазначила, що Офіс Уповноваженого хотів б використовувати потенціал суспільства у взаємодії  за моделлю Омбудсман + , що дозволить більш ефективно здійснювати парламентський контроль за дотриманням права на доступ до публічної інформації.

Ірина Кушнір, Представник Уповноваженого з питань підготовки конституційних подань та дотримання права на доступ до публічної інформації, відзначила  у своїй промові проблеми у дотриманні права на доступ до публічної інформації. Серед них, зокрема й недостатній рівень компетенції розпорядників інформації у зазначеній сфері, а також низький рівень знань населення, що, с свою чергу, супроводжується як не реалізацією даного права, так я його зловживанням.

IMG_0098

Круглий стіл було проведено у 2 сесії, на яких було представлено Концепцію законопроекту щодо вдосконалення окремих положень законодавчих актів у сфері доступу до публічної інформації та обговорено питання незалежності органу нагляду; а також організаційно-правові аспекти віднесення інформації до службової.

Захід був насиченим дискусіями та обговореннями проблемних питань у імплементації Закону України «Про доступ до публічної інформації» та шляхів їх вирішення.

 

Поділитися

Інші новини