Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Камери відеоспостереження, які використовує Національна поліція для охорони публічного порядку: інфографіка

Карта камеры_Монтажная область 1 (2)

 

У січні-жовтні 2019 року Асоціація УМДПЛ провела дослідження використання систем відеоспостереження для охорони публічного порядку в Україні, результати якого виклала у звіті “(Майже) Старший Брат стежить за тобою: відеоспостереження за дотриманням публічного порядку в Україні”.

Станом на кінець жовтня в Україні загалом налічувалось близько 15 тисяч відеокамер. До частини з них має безпосередній доступ Національна поліція України. До деяких камер доступ є тільки у територіальних органів поліції, до деяких — центральний апарат Нацполу. На базі Департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування (ДОАЗОР) Національної поліції створено Ситуаційний центр Національної поліції, який має доступ до відеокамер з багатьох населених пунктів країни. В ході дослідження експерти Асоціації відвідували цей Ситуаційний центр та спілкувались з його працівниками.

Водночас, системи відеоспостереження розвиваються швидко, відтак, експерти Асоціації УМДПЛ вирішили дослідити, до якої кількості відеокамер зараз має доступ центральний апарат Національної поліції та кому ці камери належать. Виявилось, що кількість камер значно зросла і чверть із них встановлена не органами місцевого самоврядування чи їхніми структурами, а іншими суб’єктами.Функціонування систем відеоспостереження за дотриманням публічного порядку, які створюються органами місцевого самоврядування, потребує термінового законодавчого врегулювання. Незважаючи на відсутність законних підстав для створення таких систем, як бачимо, їхня кількість лише збільшується, а інтеграція в масштабах держави — зростає.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Захист персональних даних в системах відеоспостереження за дотриманням публічного порядку». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Поділитися

Інші новини