Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Інформаційно-просвітницький захід «Захист персональних даних під час війни» для поліцейських Чернігівщини

19 квітня 2024 року представниця Правозахисної асоціації FREERIGHTS Алла Лепеха  провела тренінг «Захист персональних даних під час війни» для поліцейських, які проходять онлай-навчання для призначення їх на керівні посади в поліцейських підрозділах Чернігівської області.

20240418_135923

В заході взяло участь 65 осіб, які є представниками різних підрозділів поліції Чернігівської області (оперуповноважені, слідчі, дільничні інспектори поліції, інспектори, чергові), які у своїй роботі працюють із персональними даними.

20240418_140105Поліцейські отримали знання про категорії персональних даних: загальні та особливі, які ще називають чутливими. Їм розповіли, що працюючи з персональними даними, необхідно розрізняти їх категорію, мати законні підстави для їх обробки, вести записи та здійснювати документування усіх дій з такою інформацією.

Під час тренінгу поліцейським наголосили на необхідності призначити в підрозділах особу, відповідальну за контроль за дотриманням законодавства про захист персональних даних. 

Також присутнім на зустрічі були презентовані результати дослідження «Захист персональних даних під час війни», у якому зібрано факти, коли українці стали жертвами злочинів через використання персональних даних, а також випадки, які прямо вказують на порушення законодавства в цій сфері.

Крім того, відбулося обговорення проблем захисту персональних у цифровому вимірі (соцмережі, месенджери тощо) та інші цифрові виклики. Також говорили про міжнародні та національні стандарти захисту персональних даних, анонімізацію та псевдонімізацію даних, технічні рішення. 

Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоровʼя та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine. 

Поділитися

Інші новини