Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Інформаційно-просвітницький захід «Захист персональних даних під час війни» для посадових та службових осіб Заболотівської селищної ради

29 березня 2024 року представниця Правозахисної асоціації FREERIGHTS Світлана Дем’янчук провела інформаційно-просвітницький захід на тему «Захист персональних даних під час війни» для посадових та службових осіб Заболотівської селищної ради.

зображення_viber_2024-04-01_22-26-18-386В зустрічі взяли участь 14 посадових та службових особи органу місцевого самоврядування, які є відповідальними за обробку персональних даних у структурних підрозділах селищної ради та/чи мають доступ до персональних даних: заступник селищного голови Заболотівської селищної ради, секретар селищної ради, завідувач сектору соціальних послуг, завідуючий сектором з питань інформаційного забезпечення, адміністратор відділу ЦНАП, головний спеціалісти відділу економіки, головний спеціаліст із правової роботи, головний спеціаліст з документообігу та роботи виконавчого комітету, консультант, начальники відділів.
зображення_viber_2024-04-01_22-26-18-796

Зустріч проводилася з метою підвищення уваги до важливості посилення захисту персональних даних органами державної влади та місцевого самоврядування під час війни, адже саме вони є володільцями баз персональних даних, витоки інформації із яких ставить під загрозу здоровʼя та життя людей. Світлана Дем’янчук розповіла присутнім про відомі такі випадки, коли українці ставали жертвами злочинів через використання персональних даних.
зображення_viber_2024-04-01_22-26-18-571Також вона презентувала присутнім результати дослідження “Захист персональних даних під час війни”, у якому зібрано факти, які прямо вказують на порушення законодавства в цій сфері, а також розповідається про технології для збору інформації про населення, інфраструктуру, зокрема з використанням системи штучного інтелекту та іншими способами.
Жителі окупованих територій розповідали, що окупанти, прийшовши в їхні населені пункти, мали списки, у яких були зазначені адреси проживання українських військовослужбовців, зокрема учасників АТО. Їх розшукували та викрадали, тримали в полоні, когось відпустили, а когось убили. Також очевидці зазначили, що в окупантів були списки власників зареєстрованої зброї, яких також шукали за адресами проживання. 

a5a3c642d8943e1ddb3f87516b093cb5Світлана Дем’янчук розповіла присутнім про перелік кроків для впорядкування організаційних процесів у сфері захисту персональних даних, а також надала корисні посилання з даної тематики.

Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоровʼя та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Поділитися

Інші новини