Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Інформаційно-просвітницький захід «Захист персональних даних під час війни» для службовців Тетерівської сільської ради

12 березня 2024 року представниця Правозахисної асоціації FREERIGHTS Олена Коваленко провела інформаційно-просвітницький захід на тему захисту персональних даних під час війни для службовців Тетерівської сільської ради.
c25c3a8ce83ac16bfb5d61faca462987

Захід відвідали 15 осіб (сільський голова, діловод, архіваріус, секретар, головний спеціаліст із цифровізації, спеціалісти фінансового відділу та працівники інших відділів, які збирають та обробляють персональні дані).

На зустрічі також були присутні майор поліції Катерина Грабчук і старші лейтенанти поліції Тетяна Кривенко та Ярослава Гірська. Вони долучилися до обговорення законодавства і випадків порушень у цій сфері, а також відповідали на питання, які виникали у слухачів (щодо підстав надання персональних даних третім особам, знищення даних тощо).
4e851e0505503c8a4515b5fe545e018f ​​Мета заходу – підвищити увагу до важливості посилення захисту персональних даних органами місцевого самоврядування під час війни, а також ознайомити із причинами та наслідками несанкціонованого використання даних.

Крім того, актуальність теми зумовлена тим, що підписавши в 2014 році Угоду про асоціацією з ЄС, Україна взяла на себе зобов’язання щодо забезпечення захисту персональних даних відповідно до Європейських стандартів. Це є підставою для діяльності всіх суб’єктів владних повноважень розпочати діяти за єдиними міжнародними правилами.
аро
Під час зустрічі учасникам було презентовано результати дослідження “Захист персональних даних під час війни”, у якому зібрано факти, коли українці ставали жертвами злочинів через використання персональних даних, а також випадки, які прямо вказують на порушення законодавства в цій сфері. Крім того, в ньому розповідається про технології для збору інформації про населення, інфраструктуру, зокрема з використанням системи штучного інтелекту та іншими способами.
66234e739247f3c34f9b78fc2666d28c Олена Коваленко розповіла присутнім про перелік кроків для впорядкування організаційних процесів у сфері захисту персональних даних, а також надала корисні посилання з даної тематики.

Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоровʼя та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.



Поділитися

Інші новини