Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Історія людини за ґратами: команда Real Stories Production розпочала зйомки нової документальної стрічки (ФОТО)

Нова документальна стрічка режисера Ксенії Кравцової – історія про людину, засуджену до довічного позбавлення волі. Перші дні знімального процесу творча команда Real Stories Production та Олександр Федорук, керівник програми «Права людини за ґратами», провели на базі Роменської виправної колонії Сумської області (№ 56).

05

Це вже другий візит команди Real Stories Production до Роменської виправної колонії. Під час першого знайомства з цим закладом режисер зняла навчально-пізнавальну стрічку про особливості роботи тюремної системи, формальні норми та реалії життя за ґратами.  «Під час зйомок стрічки «Покарання ув’язненням в Україні. Теоретичні основи та практика» мене зацікавила історія одного засудженого. Повернутись у цю колонію вдруге я вирішила задля зйомок саме його розповіді вже у своїй звичній ролі режисера-документаліста», – поділилася Ксенія Кравцова, режисер нової документальної стрічки про життя людини за ґратами.

04

Історія цієї людини вразила й інших учасників знімального процесу попереднього фільму. Володимир Шевченко, правозахисник з великим досвідом відвідування місць позбавлення волі, розповідав про історію довічника так: «Він зачитував свій вірш, написаний у в’язниці. Панувала якась незвичайна атмосфера. Адже якраз тоді відбувалася експертиза, на основі якої мав відбутися перегляд його справи. Можливо, його б звільнили після 15 років ув’язнення».

02

Завдяки новій документальній стрічці глядач спостерігатиме за життям людини, яка відбуває довічний термін. Кожен зможе зробити власні висновки. Під час зйомок режисер спостерігала за життям героя за ґратами у прогулянковому дворику та камері. З його розповіді ви дізнаєтеся, як він живе у в’язниці, що відчуває та про що мріє.

03

«Засуджені до довічного позбавлення волі – такі ж люди, як і будь-хто. Вони всі живуть якимись мріями та надією. Один із співкамерників нашого головного героя нещодавно одружився. У камері цих людей є своє горе та радість», – замислено сказала Ксенія.

Психологічний портрет людини, яка відбуває довічний термін, творча команда намагалася підкріпити спеціальними кадрами загального плану«Людина – частина колонії. Ми знімали все, що її оточує, стіни, які на неї тиснуть. Довгі кадри передають відчуття тягучості часу для засуджених до довічного позбавлення волі», – пояснила режисер стрічки.

07

Попри доброзичливу атмосферу під час спілкування із в’язнями творчу команду супроводжували представники адміністрації. «У колонії просто так не прогулюються. Крім того, зйомки відбувалися у секторі з максимальним рівнем безпеки», – додав Олександр Федорук, керівник програми «Права людини за ґратами», який також брав участь у знімальному процесі.

«На фоні колонії можна буде побачити цілісний образ людини, засудженої до довічного позбавлення волі. Адже бар’єрів під час спілкування із засудженими не було. Можна було і пошуткувати, і обговорити серйозні теми», – зізнався Олександр.

06

«Я не вважаю, що людина не може виправитися. Одній людині достатньо сісти у в’язницю і переосмислити своє життя за два тижні. Хтось може усвідомити свою вину одразу при затриманні. А комусь, можливо, і всього життя мало». Так головний герой нової документальної стрічки розповідав на початку стрічки «Покарання ув’язненням в Україні. Теоретичні основи та практика» (http://bit.ly/2kU3lUx).

Стрічку про його особисту історію ми покажемо вам згодом. Стежте за новинами на Facebook-cторінці Real Stories Production.

01

Асоціація УМДПЛ вдячна керівництву Міністерства юстиції України, зокрема в.о заступника директора Департаменту – начальнику управління організації охорони та режиму Олексію Бондаренку, Олександрові Фурсі, начальнику Роменської виправної колонії (№ 56), а також персоналу Роменської виправної колонії (№ 56) за сприяння зйомкам фільму.

Поділитися

Інші новини