Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Катування – страхіття війни. Чернігівщина (Інфографіка)

Період окупації Чернігівської області  тривав з 24 лютого до 3 квітня 2022 року.
За даними обласної прокуратури, протягом цього часу там загинули 478 цивільних, ще 692 людини отримали поранення.
Всього в області 1509 населених пунктів, 2/3 яких, за словами  голови Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслава Чауса, було окуповано російськими військами. 
Окупанти пошкодили понад 12 тисяч об’єктів, 85% з яких — житлові будинки. Крім того, було зруйновано 35 мостів, що практично знищило логістику в області.

Інфографіка 2_Чернігівська область

На території Чернігівщини російські військові по-звірячому катували людей побиттями, зґвалтуванням, триманням в нелюдських умовах, коли люди помирали від відсутності їжі і ліків та навіть від браку повітря.

Окупанти вдиралися до осель мирних мешканців і, погрожуючи розстрілом, вимагали інформацію про розташування особового складу і техніки ЗСУ. Не отримуючи бажаної їм відповіді, вони знущались і піддавали людей тортурам.
Асоціацією УМДПЛ з відкритих джерел зафіксовано по Чернігівській області 20 випадків катувань з боку російських військових, що становить понад 420 осіб (за найменшими підрахунками), які постраждали. Встановити точну кількість потерпілих неможливо.

Наведемо деякі епізоди, які включені до “чорного реєстру”.

Іванівська територіальна громада

с. Ягідне
Найбільш жорстокішим і масовим є приклад катувань у с. Ягідному: там понад 360 осіб, разом з дітьми та літніми людьми, утримувалися окупантами у шкільному підвалі більше місяця (​​станом на 04.04.2023, за даними органів прокуратури, це  368 людей, серед яких троє зовсім лежачих та 69 неповнолітніх). Дана історія  була опублікована в міжнародному журналі ТІМЕ, на обкладинку якого потрапила фотографія місцевої жительки Ольги Мєняйло.
Перші дні й ночі в підвалі не було світла: люди сиділи в суцільній темряві. Двері з підвалу відчиняли о 7-й ранку і полоненим дозволяли вийти у туалет на задньому подвір’ї школи. Проте були дні, коли двері тримали зачиненими – тоді вийти до вбиральні не можна було по кілька днів. Всі ці люди вимушені були ходити в туалет у відра в цьому ж маленькому приміщенні. Окупанти тримали заручників  без їжі, води і ліків. Спати доводилося сидячи або стоячи, оскільки на кожного не було навіть одного квадратного метра площі. Бракувало повітря, було важко дихати, багато хто втрачав свідомість, 12 людей похилого віку померли від задухи. До цього підвалу російські військові привозили людей і з інших сіл Чернігівщини, яких надалі просто страчували.

с. Лукашівка
Російські військові протягом кількох днів знущалися над сім’єю, яка виховує трьох неповнолітніх дітей: вдершись на подвір’я приватного домогосподарства, окупант вдарив господаря прикладом автомата по голові та завдав кілька ударів руків’ям пістолета. Взявши сокиру, погрожував чоловіку відрубати пальці на руках. Ці знущання з боку окупантів продовжувались кілька днів, адже вони навідувалися до цієї родини і у подальшому, погрожували фізичним насильством та зброєю, обшукували будинок, забирали цінні речі (гроші, мобільні телефони).

с. Вікторівка
Більше двох тижнів цивільне населення різного віку тримали у сирому підвалі як заручників без їжі, води і туалету. По воду селяни ходили під конвоєм. Окупанти не давали жодних ліків навіть тим, чиє життя залежить від певних медикаментів, в результаті чого людина, хвора на астму, померла.

с. Золотинка
Двох чоловіків із села Золотинка викрали на добу і катували. Приводом для цього стало те, що в них був мотоцикл, тож на думку росіян, вони їздили і передавали координати. Чоловіків роздягли і тримали зв’язаними у погребі. Далі їх відвезли до села Ягідне, певний час тримали у підвалі школи, а потім розстріляли. Тіла були знайдені на приватному подвір’ї вже після відходу російських військ. На них виявили сліди катувань.

Новобасанська територіальна громада

с. Биків
Російські військові тримали в полоні тридцять три дні п’ятьох чоловіків. Вони їх морили голодом, холодом, погрожували розстріляти та закрили при мінусовій температурі у залізному контейнері. Окупанти аргументували їх утримання в заручниках тим, що вони українці чоловічої статі.

Михайло-Коцюбинська територіальна громада

с.Льгів
Упродовж трьох тижнів російський офіцер разом з ще 12 його підлеглими жили в будинку, де проживала 16-ти річна дівчина з рідними. Командир підрозділу неодноразово ґвалтував її, застосовуючи фізичне та психологічне насильство. Також він бив її по голові зброєю, душив, погрожував вбити рідних і віддати потерпілу для зґвалтування іншим російським солдатам. Крім того, загарбники били брата дівчини і кілька разів на морозі утримували на подвір’ї будинку в кайданках, без одягу.

Ріпкинська територіальна громада

смт.Замглай
Російські окупанти півтори доби тримали в полоні старосту Замглайського старостинського округу №1 Олександра Красківського. Чоловіка завели в машину, силоміць вклали на землю, вдягнули мішок на голову й зав’язали очі скотчем, а руки стягнули пластиковою стяжкою. Далі його відвезли до школи в с. Вишневе, де і почалися допити. Перший був найстрашнішим – росіяни били його ногами по нирках, печінці та обличчю, погрожували відрубати пальці та вбити. Окупанти “набивали” чоботами Олександру ноги задля завдання максимальних ушкоджень. Після цього чоловіка помістили до маленької холодної кімнати в підвалі, де на земляній підлозі лежала тільки фуфайка. Згодом окупанти принесли ще пляшку води, однак жодного разу за час полону не годували. Під час другого допиту Олександра били по вухах так, що з одного пішла кров. Від нього вимагали написати списки проукраїнських активістів.

****************************************************************************

Матеріал підготовлений експертами Асоціації УМДПЛ у рамках проєкту «Документування воєнних злочинів, скоєних Російською Федерацією» (здійснюється за фінансової підтримки NED).

Нагадуємо, що Асоціація УМДПЛ спільно з партнерськими організаціями в рамках коаліції “Україна. 5 ранку” продовжує збирати та систематизувати факти порушень прав людини, зокрема щодо катувань та жорстокого поводження з боку окупаційних військ або їх представників, а також щодо депортацій, “фільтрацій” та викрадень, позасудових страт та інших тяжких військових злочинів.

Дізнатися більше: http://bit.ly/3EWHOSr

У зв’язку з цим, звертаємось до всіх із закликом повідомляти про відомі вам такі факти на електронну адресу Асоціації: tortureua.2022@gmail.com або коаліції: warcrimesos.ua@gmail.com, а також у Фейсбуці: https://www.facebook.com/Association.UMDPL



Поділитися

Інші новини