Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Катування – страхіття війни. Київщина (ІНФОГРАФІКА)

24 лютого – річниця початку найтрагічніших подій на території України в 21 столітті. На Київщині, яка була в окупації з 24 лютого до 2 квітня 2022 року, від дій російської армії постраждали 270 населених пунктів [1], під окупацією перебували 254 населені пункти [2].
За повідомленням очільника поліції області Андрія Нєбитова, на Київщині вже виявили 1369 тіл вбитих окупантами мирних жителів, 197 тіл залишаються неідентифікованими, 300 осіб рахуються безвісти зниклими [3].okupaciya_Kyivshyma

Працюючи над «Чорним реєстром страт, катувань та випадків жорстокого поводження з цивільним населенням на тимчасово окупованих з 24.02.2022 року територіях», ми жахнулися від кількості закатованих, способів катувань та мотивів таких дій. Біль та відчай у кожній історії!

Окупанти по-звірячому катували людей побиттями, імітаціями розстрілів, зґвалтуваннями, триманням в нелюдських умовах, коли люди помирали не тільки від нереальних для виживання умов утримання, відсутності/нестачі їжі і ліків, а й навіть через брак повітря.

Асоціацією УМДПЛ з відкритих джерел зафіксовано по Київській області більше 80 випадків катувань з боку російських військових, а це – понад 850 осіб, які постраждали (за найменшими підрахунками).

Напевно, ніхто і ніколи не зможе вказати точну цифру, адже навіть через рік правоохоронці продовжують знаходити тіла закатованих у той час окупантами мирних громадян. Також є багато випадків, коли місцеві мешканці після деокупації розповідають про створення цілої мережі катівень і зазначають про велику кількість людей, які їх пройшли (без конкретної кількості). 

Майже у кожному селищі і містечку Київщини, які перебували під окупацією російських нелюдів, після звільнення було виявлено дуже багато тіл цивільних осіб, холоднокровно розстріляних (у більшості випадків у спину або в голову ззаду) або страчених у інший спосіб. При цьому у багатьох були зв’язані ззаду руки, ноги. На тілах залишились наслідки звірських побоїв та інших знущань, що свідчать про жорстокі катування цих осіб перед їх убивством.

Наведемо деякі епізоди, які включені до “чорного реєстру”.
Повний архів з інформацією про факти страт, катувань та застосування насильства до мирних людей під час російської окупації не тільки більш наочно продемонструє масштаби трагедії українського народу, а й дасть можливість дослідити злочини загарбників (класифікувати, визначити найбільш поширені їх різновиди, мотиви вчинення тощо).

Вишгородський район

с. Демидів
1. Одного чоловіка закатували, бо він їздив до дамби та через бінокль дивився на бої, які відбувалися у сусідньому селі Козаровичі. Росіяни вирішили, що він коректував вогонь і його затримали. Чоловікові переламали всі кістки, які тільки можна було. Запакували у шафку й підперли, щоб ніхто не знайшов. Виявили його вже після того, як окупанти вийшли з села [4].

с. Димер
2. Чоловіків із зав’язаними очима та пластиковими стяжками на руках протягом кількох тижнів утримували на міському заводі з виготовлення вікон у кімнаті площею 40 квадратних метрів майже без їжі та води, з відрами замість туалетів. Далі бранців незаконно вивезли на територію РФ і готували до довічного ув’язнення [5]. 

3. Співробітники СБУ виявили місце, в якому загарбники незаконно утримували не менше 13 жителів. Це — вирита просто посеред лісу яма. У ній ув’язнені провели дві доби зі зв’язаними руками [6]. 

Броварський район

с.Богданівка
4. На вулиці окупанти викрали художника на ім’я Іван, якого три доби катували у підвалі разом із двома іншими чоловіками. За цей час їх били, намагаючись отримати інформацію. Один полонених помер, доля іншого невідома, а сам Іван зміг втекти [7]. 

с.Мокрець
5. Російський солдат Антон Струєв незаконно утримував двох чоловіків у підвалі, почав з’ясовувати, чи вони не є “бандерівцями” або “нациками”. На відповідь “ні” дістав тактичні рукавиці і почав їх бити, щоб отримати інформацію про українських військових. Одному зламав ніс, іншого вдарив у щелепу. Змушував обох роздягатися, шукав татуювання “націоналістичної спрямованості” [8]. 

с. Шевченкове
6. З підвалу одного домогосподарства дістали 6 тіл чоловіків віком від 40 до 50 років. На трупах виявлено сліди тортур, а також вогнепальні поранення в голову [9]. 

7. 33-річна Наталія розповіла, що російські окупанти зайшли на подвір’я її приватного будинку, застрелили чоловіка, вбили собаку та розтрощили авто, а тоді — тричі зґвалтували на очах в її чотирирічного сина, який ховався у котельні будинку [10]. 

Бучанський район

м.Буча
8. У підвалі невеликого сараю, розташованого в саду будинку на вулиці Вокзальній, на початку квітня знайшли тіло жінки. Вона була оголена та закутана в шубу: у неї не було частини голови, а на передній частині стегон, живота та верхньої̈ частини грудей спостерігались відкриті рани [11]. 

смт. Гостомель
9. Зафіксовано утримання в холодильних камерах цивільних людей. За показами свідка, в одній камері знаходилося 24 особи, в сусідній – 28. Полонені провели там майже два з половиною тижні. Після того їх відвезли в Білорусь, а далі – в Брянську область  [12].

с. Мироцьке
10. Правоохоронці виявили яму з тілами трьох чоловіків, яких солдати російської федерації катували, а потім вбили пострілом у вухо. Перед стратою, жертв мордували тривалий період часу, бо весь одяг у них в крові. Кожна кінцівка має кульове наскрізне поранення. Це чергове масове поховання, яке зробили окупанти на території Бучанського району, де вбили і закатували більше тисячі громадян [13]. 

****************************************************************************

Матеріал підготовлений експертами Асоціації УМДПЛ у рамках проєкту «Документування воєнних злочинів, скоєних Російською Федерацією» (здійснюється за фінансової підтримки NED).


Нагадуємо, що Асоціація УМДПЛ спільно з парнерськими організаціями в рамках коаліції “Україна. 5 ранку” продовжує збирати та систематизувати факти порушень прав людини, зокрема щодо катувань та жорстокого поводження з боку окупаційних військ або їх представників, а також щодо депортацій, “фільтрацій” та викрадень, позасудових страт та інших тяжких військових злочинів.
Дізнатися більше про це: http://bit.ly/3EWHOSr

У зв’язку з цим, звертаємось до всіх із закликом повідомляти про відомі вам такі факти на електронну адресу Асоціації: tortureua.2022@gmail.com або коаліції:warcrimesos.ua@gmail.com, а також у Фейсбуці:https://www.facebook.com/Association.UMDPL

 

  1. https://poglyad.tv/na-kiyivshchini-vid-okupantiv-postrazhdali-270-naselenih-punktiv-article 
  2. https://mykyivregion.com.ua/news/na-kiyivshhini-pid-okupacijeyu-perebuvali-254-naseleni-punkti-foto
  3. https://t.me/andrii_nebytov/1012?fbclid=IwAR0MLZDB_tVZMEErv3389VdFWNH2-wjckNw-Pj3GKK-kHWsg63XTjCuH_0M
  4. https://gazeta.ua/articles/reportage/_slavu-zakatuvali-vikinuli-u-chornomu-mishku-z-bukvoyu-v-iz-yakimi-zvirstvami-rosiyan-zitknulisya-zhiteli-sela-demidiv/1095854
  5. https://www.hrw.org/uk/news/2022/05/18/ukraine-executions-torture-during-russian-occupation
  6. https://www.google.com/url?q=https://www.radiosvoboda.org/a/skhemy-dymer-katuvannya/31827671.html&sa=D&source=editors&ust=1676940757711890&usg=AOvVaw21ssJKiohx6d9zPasDt0YF
  7. https://uagit.tv/2022/5/25/19087-byly-nastupaly-na-holovu-utsililyy-v-poloni-rozpoviv-pro-zvirstva-okupantiv-nad-myrnymy-lyudmy
  8. https://www.radiosvoboda.org/a/skhemy-katuvannya-selo-mokrets/31843137.html
  9. https://rivne.media/news/zalitiykrovyu-pidval-ta-ponivecheni-tila-na-kiivshchini-znayshli-6-zakatovanikh-lyudey
  10. https://life.liga.net/istoriyi/news/nasilovali-menya-poka-syn-plakal-v-kotelnoy-istoriya-jenschiny-stavshey-jertvoy-rossiyan
  11. https://kyiv.media/news/gvaltuvaly-ta-vbyly-pislya-zvilnennya-buchi-u-pogrebi-odnogo-z-budynkiv-znajshly-zakatovanu-orkamy-zhinku
  12. https://www.unian.ua/war/vbivstva-u-gostomeli-okupanti-muchili-v-holodilnikah-50-lyudey-znaydeno-tila-dvoh-zakatovanih-novini-kiyeva-11999697.html
  13. https://rayon.in.ua/news/505137-genotsid-zvirstva-rosiyskoi-armii-v-ukraini-18
Поділитися

Інші новини