Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Керівництво Департаментів ДАІ та громадської безпеки МВС України відмовилося вислухати претензії громадськості до своєї роботи

0     Начальники Департаментів Державної автомобільної інспекції України та громадської безпеки МВС України проігнорували запрошення громадських організацій прийняти участь у «круглому столі» з обговорення порушень прав громадян та  вимог Закону України «Про адміністративні послуги». Про це проінформувала Асоціації українських моніторів дотримання прав людини (Асоціація УМДПЛ), яка була організатором вказаного заходу.

     «Круглий стіл» відбувся 29.10.2014 у Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і був присвячений обговоренню результатів всеукраїнської кампанії з моніторингу дотримання законності при наданні адміністративних послуг Міністерством внутрішніх справ України.

      «Найбільш образливим для нас є те, що керівники цих міліцейських служб вирішили не тільки уникнути неприємної для них розмови, адже недоліків і просто фактів ігнорування вимог Закону України «Про адміністративні послуги» у роботі ДАІ і дозвільної системи  було виявлено достатньо багато, а й  зневажливо поставилися до праці понад чим 180 громадських активістів з 15 неурядових організацій, які прийняли участь у моніторинговій кампанії.  У відповідь на наше запрошення прийняти участь у «круглому столі» і вислухати претензії до своєї роботи, начальник Департаменту громадської безпеки відписався листом, у якому самовпевнено заявив «у нашій діяльності проблем не має», – коментує ситуацію експерт Асоціації УМДПЛ Володимир Батчаєв.

 Відповідь ДГБ на запрошення

       “Не можу не додати, що і моніторингова кампанія, і «круглий стіл» проводились за підтримки Європейського Союзу та Секретаріату  Уповноваженого ВРУ з прав людини і, на мою думку, імідж МВС в очах цих авторитетних інституцій від такого ставлення міліцейських керівників, вочевидь, не покращився. Нещодавно Арсен Аваков презентував концепцію реформування МВС, яка, з одного боку, проголошує пріоритетом діяльності міліції саме сервісну функцію з обслуговування громадян, з іншого –  започатковує новий рівень взаємодії правоохоронних органів із суспільством, у тому числі за рахунок активізації громадського контролю  за їх роботою. Складається враження, що начальники ДАІ та громадської безпеки про ці нові віяння ще не чули, іншим чином пояснити їх неявку на «круглий стіл» я не можу. Це приклад, коли  підлеглий своїм ставленням до роботи зводить нанівець всі розумні ініціативи свого начальника. Всім керівникам міліції необхідно раз і назавжди усвідомити, що громадськість намагається контролювати її діяльність не за для розваги, а з намірами допомогти  цим же керівникам, як мінімум, отримати об’єктивну інформацію про реальний стан справ у підпорядкованих підрозділах, як максимум – зробити їх роботу кращою»,

         В свою чергу Асоціація УМДПЛ проінформувала Міністра внутрішніх справ про цей інцидент офіційним листом, у якому також висловила думку про доцільність підписання ним наказу, який би зобов’язував  керівників органів і підрозділів МВС дійсно ефективно співпрацювати з громадськими організаціями.

lyst Avakovu_1lyst Avakovu_2

Поділитися

Інші новини