Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Коаліція “Україна. П’ята ранку” просить уряди країн світу відреагувати на масовані обстріли України

10 жовтня в першій половині дня вся територія України зазнала масованих обстрілів з боку Російської Федерації. За інформацією Міністерства оборони України, станом на 14:00 по різних регіонах України випущено 84 ракети та 24 безпілотних літальних апарати. В Національній поліції України зазначають, що це наймасовіший обстріл України за весь час повномасштабного вторгнення РФ.

Організації коаліції “Україна. П’ята ранку” фіксують атаки на об’єкти цивільної інфраструктури та місця скупчення цивільного населення по всій території України.

Зокрема, завдано удару по різних частинах Києва. Серед об’єктів, які постраждали внаслідок обстрілу, – будівлі пасажирського вокзалу, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, музеї, дитячий майданчик, пішохідний міст тощо.

Цього ранку атак зазнали об’єкти критичної інфраструктури у Львівській, Івано-Франківській, Рівненській, Сумській, Харківській, Дніпропетровській, Одеській, Полтавській, Тернопільській, Житомирській, Хмельницькій областях.

Обраний час для атаки – година-пік, коли люди дістаються робочих місць, шкіл та дитячих садочків, сприяв більшій кількості жертв серед цивільного населення. Станом на 16:00 10 жовтня відомо про 11 загиблих цивільних осіб та щонайменше 87 поранених.

Водночас уночі 10 жовтня російська армія вчинила черговий напад на цивільне населення Запоріжжя та Нікополя, зруйнувавши житлові будинки, а також будівлі лікарні, ліцею, пошти, аптеки, кафе, перукарні, офісу страхової кампанії тощо. Зазначимо, що такі атаки для прифронтових Харкова, Миколаєва, Запоріжжя, Нікополя та багатьох населених пунктів південної і східної частин України вже стали рутинною практикою бойових дій з боку РФ.

Нічні та ранкові обстріли густонаселених районів міст України, які були вчинені із застосуванням ракет і дронів, мають усі ознаки воєнного злочину – умисного спрямування нападів на цивільне населення та цивільні об’єкти, адже вже відомо, що в місцях обстрілів немає військових об’єктів. 

Коаліція “Україна. П’ята ранку” запевняє світову спільноту, що докладе всіх зусиль, щоб обстріли росіян були ретельно задокументовані, а докази ймовірних злочинів були надані як національним, так і міжнародним механізмам притягнення до відповідальності. Натомість ми звертаємося до світу з наполегливим закликом не залишити поза увагою брутальні й навмисні атаки на цивільні об’єкти та цивільне населення в Україні з боку Росії. Страждання, які сьогодні та в інші дні цієї неспровокованої збройної агресії відчувають мешканці України, вимагають не лише запевнень, що справедливе покарання злочинцям буде, а й проактивної позиції світової спільноти щодо припинення систематичних дій Росії щодо знищення України й українців.

Українці потребують захисту – у вигляді зброї, зокрема тієї, яка може захистити їхні життя та здоров’я, у вигляді найжорсткішого санкційного режиму, економічного та політичного тиску на Росію та росіян, які підтримують збройну агресію своєї держави. Ми, українські громадські організації, що входять до найбільшої в Україні коаліції з документування воєнних злочинів, просимо уряди країн світу відреагувати на події 10 жовтня не лише заявами про наміри, а й рішучими діями та всебічною підтримкою України в боротьбі за збереження держави, людських життів та цінностей.

Фото обкладинки: Reuters

Поділитися

Інші новини