Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Коли поліція не приїхала на виборче порушення: що робити? Інструкція

Final Exam Schedule

На замітку в виборчий період. Що робити, коли побачили порушення виборчого законодавства, викликали 102, а поліція не приїхала?

Варіант 1. Звернутися на «гарячу лінію» патрульної поліції у своїй області та повторно викликати поліцію

☎️ Шукайте контакти на сайті Патрульної поліція України за посиланням.

Варіант 2. Звернутися на «гарячу лінію» Національної поліції України зі скаргою про бездіяльність патрульних 0-800-50-02-02 та написати скаргу на бездіяльність поліції і особисто або поштою направити її до Головного управління Національної поліції у вашій області

Варіант 3. Звернутися на Урядову «гарячу лінію» 15-45

Варіант 4. Звернутися до робочої групи МВС України по боротьбі з порушенням на виборах

☎️ Гаряча лінія за телефоном 044-254-97-56 працює з 8 по 20 години, а із 1 березня — цілодобово, e-mail: redactor@police.gov.ua

❗️ Орієнтовний час прибуття наряду поліції на місце події з моменту призначення нараду для реагування на правопорушення або подію (з урахуванням середньої швидкості руху автомобіля 40-50 км/год) складає:

1) у межах міста:
до 7 хвилин — при перебуванні наряду в зоні оперативного реагування;
до 10 хвилин — у разі якщо задіяно наряд з іншої (сусідньої) зони обслуговування;

2) у сільській місцевості:
до 20 хвилин — при перебуванні наряду в зоні оперативного реагування;
до 40 хвилин — у разі якщо задіяно наряд з іншої дільниці.

💻 Читайте Інструкцію з організації реагування на заяви та повідомлення про кримінальні, адміністративні правопорушення або події та оперативного інформування в органах (підрозділах) Національної поліції України, затверджену наказом МВС № 111 від 16.02.2018 р., зокрема п.2 розділу IX повністю на сайті парламенту.

❗️Відповідальність за адміністративні правопорушення, що посягають на здійснення народного волевиявлення та встановлений порядок його забезпечення, передбачена Кодексу України про адміністративні правопорушення. За статтями 212-7, 212-8, 212-10, 212-12, 212-14, 212-19, 212-20 протоколи про правопорушення мають право складати саме працівники Національної поліції.

❗️Відповідальність за злочини проти виборчих прав передбачена статтями 157-160 Кримінального кодексу України. Такі справи підслідні Національній поліції України.

Інформація підготовлена аналітиком Асоціації УМДПЛ Степаном Золотарем та громадським омбудсменом із захисту виборчих права Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області Юрієм Чумаком.

Цей допис також доступний на нашій Facebook-сторінці.

Поділитися

Інші новини