Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Кришка на льох або Як члени Асоціації УМДПЛ допомагають громадянам

Наші співгромадяни, особливо люди похилого віку, часто є занадто довірливими. Чим і користуються як шахраї, так і просто недбалі надавачі різних послуг. Щоправда, різницю між останніми іноді побачити важко.

До очільника Харківського обласного осередку Асоціації УМДПЛ, координатора «Центру правової інформації та консультацій» Чугуївської правозахисної групи Юрія Чумака звернулася громадянка К. з питанням щодо того, що представник приватного підприємця з Харкова, який обіцяв їй зробити кришку на льох, взяв з неї 1000 грн. «авансу», але ані кришки, ані грошей вона так і не побачила.

Єдиний документ, що залишився на руках у бабусі – це так званий «договір на реставрацію погреба» від 30.08.2014 р. – без номеру та з написаною від руки дивною позначкою «1000 гр. пер. вз.».

Звісно, старенька була переконана, що дані «письмена» означають саме «тисяча гривень перший внесок», і за таким документом підприємець вже давно мусив був зробити «реставрацію» її прибудинкового овочесховища.

Те, що в «договорі» не було зазначено навіть адреси та телефону виконавця, К. не насторожило. Вона була впевнена, що необхідно просто знайти харківського підприємця, який, вочевидь, «замотався і забув» про її льох, щоб той виконав свою обіцянку або, принаймні, повернув чималі для бабусі кошти.

Власне, з цією метою старенька й прийшла до Юрія Чумака.

І при цьому обмовилась, що представник підприємця таким саме чином зібрав гроші ще у декількох її сусідів, пообіцявши здійснити встановлення вікон, балконних рам тощо. Завжди збирався аванс, але, так само, роботи так і не виконувались.

Коли Ю. Чумак запропонував їй написати заяву про злочин до міліції – за ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство), адже очевидним було, що відбулось «заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою», К. спочатку відмовлялася, не вірячи в те, що гроші в неї видурили навмисно.

Проте згодом погодилася. Щоправда, хотіла віднести свою скаргу до дільничного інспектора. Але Юрій Чумак (який раніше працював помічником міністра МВС з прав людини по Харківській області) наполіг, що заяву про злочин потрібно писати на керівництво райвідділу міліції, аби дільничний її раптом не «загубив». І надиктував старенькій текст означеної заяви.

А днями бабуся приходила знову та радісно сповістила: недбалий підприємець, дізнавшись, що «справа пахне смаженим», повернув їй всі гроші!

Чи буде він притягнутий до відповідальності – то вже справа правоохоронців. Але К. вже найняла знайомого майстра і той «на пільгових умовах» зробив їй гарну кришку на льох. Відтепер у погребі в старенької не померзнуть взимку овочі та консервація.

Георгій Кобзар

Поділитися

Інші новини