Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Міліціонерам Харківщини презентовано документальні фільми про права людини

1387781754

 

       Для територіальних підрозділів ГУМВС України в Харківській області та для Центру гендерної освіти ХНУВС підготовлено та передано DVD-диски з низкою документальних фільмів з репертуару цьогорічного «Docudays UA» та зі стислими анотаціями й коментарями до них.

       Як повідомив нещодавно заступник голови Харківської облдержадміністрації Олег Анпілогов, в рамках Всеукраїнського тижня права в Харківській області передбачено проведення більше 80 заходів – лекцій, круглих столів, обговорень, диспутів тощо.

       Зазначимо, що значну частку з них було організовано правозахисниками або за участі представників правозахисних неурядових громадських організацій.

       umdpl.info вже інформував, що під час правоосвітніх заходів у Харківській області демонструвалися фільми з репертуару Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини «Docudays UA» (див. На Харківщині під час тижня права правозахисники кіно показали).

       Крім кінопоказів у навчальних закладах державних інституціях та в управлінні Державної пенітенціарної служби, документальні фільми були запропоновані для перегляду працівників міліції, курсантів та студентів Харківського національного університету внутрішніх справ.

      Головою Харківського обласного осередку Асоціації УМДПЛ, президентом Центру правових та політичних досліджень «ДУМА» Юрієм Чумаком та членом правління ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв» Ігорем Кофманом було підготовлено та передано для територіальних підрозділів ГУМВС України в Харківській області та для Центру гендерної освіти ХНУВС DVD-диски (разом – 34 шт.) з низкою документальних фільмів з репертуару цьогорічного «Docudays UA» та зі стислими анотаціями й коментарями до них:

      1. Ромська мрія, Україна, 2012 р., 22 хвилини, режисер – Роман Бондарчук.

      Безправні, безпорадні та незахищені – це про ромську національну меншину в Україні, чисельність якої сягає понад 200 тисяч. Вони не довіряють державним та правоохоронним органам, з усіх боків відчувають до себе упереджене ставлення. Ті з ромів, хто намагаються «вибитись у люди», вимушені долати не лише труднощі у навчанні, але й недовіру та стереотипи з боку оточуючих.

      «Ромська мрія» – це 4 історії про мешканців таборів Закарпаття. Дениса, Мирослава, Діану та Ренату вважають успішними в ромському середовищі, тож вони прагнуть бути взірцями. Цикл «Ромська мрія» – це дослідження українськими документалістами проблем ромів Закарпатської області.

     Стрічка створена за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в рамках реалізації ініціативи «Посилення правових можливостей бідних верств населення».

      2. «Відкритий урок», Україна, 2012 р., 14 хвилин, режисер – Наталія Машталер.

      Якою ми звикли бачити вітчизняну міліцію? Власною, суворою, іноді навіть жорстокою. Але у цьому фільмі охоронці порядку представлені відкритими, безпосередніми, такими, що намагаються усіляко сприяти іноземним гостям, які приїхали до України на свято футболу.

      Як готувалися наші правоохоронці до Євро-2012, та які уроки вони отримали? Про це – добрий і доброзичливий фільм «Відкритий урок».

     3. «Брак доказів», Франція, 2011 р., 9 хвилин, режисер – Ха Йон Квон.

       Фільм, знятий у новаційній техніці «доку аніма» (документальний мультфільм), присвячений проблематиці мігрантів і біженців.

       У Нігерії близнюки можуть бути благословенням або прокляттям. Одного дня батько Оскара та його брата, шаман, під час ритуальної церемонії спробував убити обох синів. Оскарові вдалося втекти, але хлопець на власні очі бачив, як помирав його брат. Біженець покинув країну й опинився у Франції. Там Оскар попросив політичного притулку, але йому відмовили через відсутність доказів…

       4. Раби Швеція, Норвегія, Данія, 2009 р., 15 хвилин, режисери – Давід Арановіч, Ханна Хейльборн.

       «Усіх нас викрали: маму, батька, сестру та мене. Потім батьків убили, а нас із сестрою розлучили. Мені було п’ять, – розповідає Абук стишеним голосом. – Я залишився в одного з викрадачів, щоб доглядати його кіз». «Раби» – це фільм, присвячений тематиці торгівлі людьми, що оповідає про хлопчика і дівчинку, яких викрали у рабство суданські збройні загони. Через деякий час брата і сестру звільнив Комітет з протидії викраденню жінок та дітей (CEAWC).

       Сюжет фільму «Раби» заснований на реальному опитуванні дітей, що відбулося 2003 року. Для того, щоб зберегти конфіденційність жертв торгівлі людьми, інтерв’ю було знято у техніці «доку аніма».

       Представники міліції завірили правозахисників у тому, що дані фільми будуть переглянуті правоохоронцями протягом грудня 2013 р. під час занять зі службової підготовки.

Поділитися

Інші новини