Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Місця несвободи з підвищеним ризиком катувань у фокусі уваги моніторів НПМ

DSC_8508

З 20 по 22 грудня в Полтаві було проведено спеціалізований тренінг для моніторів Національного превентивного механізму «Місця несвободи із підвищеним ризиком катувань». Учасниками стали 22 монітора НПМ з різних куточків України.

Під час навчання учасники, які вже брали участь у моніторингових візитах в рамках Національного превентивного механізму в Україні, поглибили знання щодо особливостей моніторингу місць несвободи, ознайомились з новим розробленим алгоритмом моніторингу та змогли відпрацювати отримані навички під час моніторингових візитів до різного типу установ.

Тренерами виступили працівники Офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини та експерти Асоціації УМПДЛ, які розповіли про особливості місць несвободи, міжнародні та національні стандарти умов тримання в них людей та алгоритм виявлення та можливої реакції на можливі факти катувань та неналежного поводження. Особлива увага приділялась алгоритмам роботи монітора, методикам опитування, виявленню неналежного поводження із затриманими, особливостям поведінки та спілкування з різними категоріями утримуваних осіб, складанню звіту та подальшої пост-моніторингової діяльності. Також учасниками було розроблено можливі алгоритми подальшого впливу на установи, в яких виявили можливі факти катувань.

DSC_8521

Тренінг проведено за фінансової підтримки міжнародного фонду «Відродження».

Поділитися

Інші новини