Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Мобільний додаток “Поліція під контролем”. Завантаж, щоб захистити свої права!

Асоціація УМДПЛ підготувала оновлену версію мобільного додатку “Поліція під контролем”. Як відомо, 7 листопада 2015 року вступив в силу новий Закон України “Про Національну поліцію”, відповідно — додаток містить актуальну інформацію про те, як поводитись з поліцейськими у різних життєвих ситуаціях, як уникнути конфлікту чи захистити свої права під час спілкування з правоохоронцями.

Мобільний додаток “Поліція під контролем” — це правова інформація про те, як поводитись із правоохоронцями в різних життєвих ситуаціях, зокрема конфліктних.

Кожен охочий може безкоштовно завантажити правовий порадник, який має відповідну веб-версію на сайті Асоціації УМДПЛ. Там також можна знайти кнопки для завантаження мобільного додатку власникам операційних систем Android та iOS або самостійно знайти додаток в Google Play/iTunes.

“У своєму повсякденному житті будь-хто може стати жертвою незаконних дій з боку правоохоронних органів. Раніше ми багато друкували матеріалів із правовими порадами, але не завжди зручно носити з собою брошури. Відтепер усі охочі можуть мати порадник у своєму мобільному телефоні і в будь-який час ознайомитися з важливою інформацію, до того ж, абсолютно безкоштовно” — наголошує на актуальності такого порадника для українців Вадим Пивоваров, виконавчий директор Асоціації УМДПЛ.

Порадник складається із 17 розділів, де послідовно викладено матеріал щодо контакту з працівниками поліції: “Зустріч із поліцейським на вулиці”, “Особистий огляд і огляд речей”, “Застосування спецзасобів”, “Поліція зупинила Ваш автомобіль”, “Ви перебуваєте у кімнаті для затриманих”, “До Вас прийшов поліцейський”, “Фото-, відео-, аудіофіксація діяльності поліції” та ін. До того ж, у пораднику Ви знайдете номера телефонів та адреси територіальних відділень поліції, а також контакти організацій, де можна отримати консультацію чи правову допомогу.

Нагадаємо, що реформа поліції в Україні почалась з суттєвого кроку – прийняття Закону “Про Національну поліцію”, який набрав чинності нещодавно, 7 листопада 2015 року.  Проте подальші дії поліції неочевидні. Міністр МВС продовжує створювати підрозділи, які не згадані у Законі. До того ж, практика правозастосування “новел” Закону ще не вивчена.

Окреслимо основні моменти — нововведення, на які варто звернути увагу і які відображено у пораднику “Поліція під контролем”:

  • Відповідно до нового Закону “Про Національну поліцію”, підстав для перевірки документів (ст. 32) у поліції побільшало. Одна з них звучить досить розмито і може тлумачитись поліцейським не на Вашу користь: поліцейський має право вимагати від Вас пред’явлення документів “якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення”.

(п. 2 ч. 1 ст. 32 Закону України “Про Національну поліцію”)

  • Поліцейський має право Вас опитати. Проте слід пам’ятати, що це лише  превентивний захід, і Ви вправі відмовитись. Опитування це не допит.  Проводиться з метою отримання певної інформації, але в будь-якому випадку, надання цієї інформації є добровільним.

(ч. 2 ст. 33 Закону України “Про Національну поліцію”)

  • Законом введено новий термін “поверхнева перевірка”   превентивний поліцейський захід, який полягає у візуальному огляду особи, речей або транспортного засобу. Здійснюється особами відповідної статі. Проте  протокол про таку перевірку не складається, що несе певні загрози порушення Ваших прав (на відміну від “огляду особи”, передбаченого в Кодексі про адміністративні правопорушення, де складення протоколу є обов’язковим).

(ст. 34 Закону України “Про Національну поліцію”)

  • Будь-хто, затриманий за скоєння адміністративного правопорушення, може бути підданий дактилоскопіюванню (зняття відбитків пальців) задля отримання біометричних даних. Така інформація зберігається на дактилокартах, що надсилаються у Науково-дослідні експертно-криміналістичні центри МВС України (НДЕКЦ). Прикметно, що термін зберігання біометричних даних невизначено (Наказ МВС України № 785 від 11.09.2001 року “Про затвердження Інструкції про порядок функціонування дактилоскопічного обліку експертної служби МВС України”). Це означає, що Ваші біометричні дані можуть бути в будь-який час свавільно використані не у Ваших інтересах. Попередній закон “Про міліцію” дозволяв проводити таку процедуру тільки для затриманих за скоєння злочину або осіб, які піддані адміністративному арешту (покарання, яке призначається судом на строк до 15 діб).

(п. 7,8 ч. 1, ч. 2 ст. 26 Закону України “Про Національну поліцію”)

Текст: Євген Крапивін, Тетяна Гончарук

Поділитися

Інші новини