Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Молодь і права: знання, за якими тягнуться студенти

У київських вишах вересень виявився насичений подіями, спрямованими на підвищення правової обізнаності молоді. В рамках Європейського тижня місцевої демократії Патрульна поліція України та Асоціація УМДПЛ обговорювали зі студентами їхні права під час спілкування з поліцією та що чекає на людину, яка перейшла межу закону. Серія семінарів-тренінгів «Молодь має права» відбулися 19-21 вересня 2017 року у Києві за підтримки Управління молоді та спорту ДОНМС м. Києва. 

DSC_2675

Студенти Національного авіаційного університету, Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, Київського університету ринкових відносин та Київського університету права НАН України на ранковий семінар-тренінг прийшли за власною ініціативою, без команди керівництва вишу.

«Попри наявні знання з правознавства нам було цікаво поспілкуватися з людьми, які мають практичний досвід роботи у сфері правозахисту», – розповів Олександр, студент 4 курсу Факультету соціально-економічної освіти та управління НПУ імені М.П. Драгоманова. На його думку, молодь має розуміти, які вони мають права та обов’язки під час спілкування з правоохоронними органами. «У суспільстві існує багато стереотипів та шаблонів щодо роботи правоохоронних органів», – підсумував хлопець.

Під час університетських заходів молодь мала можливість поставити запитання представникам патрульної поліції та Асоціації УМДПЛ, отримати інформацію про свої права та роботу правоохоронців.

DSC_2709

Дискусія жвавішала після показу першої стрічки відеопроекту «Життя за ґратами». Ксенія Кравцова, режисер стрічки та керівник творчої студії Real Stories Production, розповіла студентам про зйомки стрічки у Роменській виправній колонії та Сумському слідчому ізоляторі. 

DSC_2424 - копия1 (2)

Завдяки відеопроекту студенти ознайомились із особливостями роботи тюремної системи, формальними нормами та реаліями життя людини за ґратами.

Павло, студент 1 курсу Юридичного інституту Національного авіаційного університету, розмірковує про в’язницю через призму своєї вищої педагогічної освіти: «Якщо учень отримує низьку оцінку за якийсь предмет, це може пригнічувати його. Середня оцінка його би більше заохотила прагнути до знань. Так і зі ставленням до людей у в’язниці. Якщо тримати людину, як звіра у клітці, це лише перешкоджатиме становленню законослухняної поведінки в’язнів».

DSC_2665 (1)

Сьогоднішня тюремна система дісталася нам як спадщина ГУЛАГу, якому не були характерні подібні гуманні ідеї. «Її основною метою було зламати особистість, зробити з людини раба, дешеву робочу силу на шляху до посилення обороноздатності та латання економічних дірок радянської держави. Довести своє виправлення було практично неможливо, лише тяжкою працею», – зазначив Олександр Федорук, керівник програми «Права людини за ґратами».

За його словами, сьогодні підхід держави до ролі в’язниці у житті людини змінюється. «Багато зусиль докладається задля соціальної реабілітації та реінтеграції в’язнів – повернення людини назад у суспільство. Незважаючи на те, що людина скоїла кримінальний злочин, держава відповідає за безпеку та належні умови утримання в’язнів, адже людина має повернутися у суспільство і більше не скоювати правопорушень», – підсумував правозахисник.

DSC_2722

Леся Яремійчук, начальник відділу молодіжної політики КМДА, висловила готовність і надалі проводити спільні заходи, завдяки яким молодь дізнається про свої права та стан дотримання прав людини у діяльності правоохоронних органів. «Наступного року плануємо охопити більшу кількість київських навчальних закладів, зокрема професійно-технічних училищ. Під час неформального спілкування студенти активніше долучаються до дискусії, проявляють інтерес до знань про те, як поводитися у тій чи іншій ситуації», – зауважила держслужбовець.

DSC_2712

Більше інформації про основи спілкування з правоохоронцями та вирішення конфліктів законним шляхом:

Більше фото – на Facebook-сторінці Асоціації УМДПЛ.

Поділитися

Інші новини