Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Моніторингова група з Офісу Омбудсмана відвідала київський спецприймальник для адмінарештованих

1374840904Адмінарештовані в спеціальному приймальнику для осіб підданих адміністративному арешту ГУМВС України в м. Києві не мають скарг на умови тримання, а у вільний час за бажанням допомагають адміністрації у благоустрої території, збирають яблука у дворі установи тощо. Про це утримувані, що відбувають адміністративний арешт, повідомили членам моніторингової групи Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та представникам громадськості. Черговий моніторинговий візит без попередження до спецприймальника для адмінарештованих відбувся 25 липня, у ньому взяли участь працівники Офісу Омбудсмана спільно з представниками громадськості.

В ході візиту моніторингова група дослідила, чи відповідають умови тримання арештованих міжнародним та національним стандартам належного поводження та чи усунуло керівництво установи недоліки, що були виявлені під час попереднього візиту Департаменту НПМ Секретаріату Уповноваженого у вересні минулого року.

Під час візиту члени моніторингової групи поспілкувались із утримуваними, зокрема із Василем Любарцем, що відбуває в спецприймальнику 10 діб адмінарешту за рішенням суду як один з організаторів Врадіївської ходи. На знак протесту проти вироку, він оголосив голодування. Під час розмови пан Любарець повідомив, що жодних претензій ані до умов тримання, ані до поведінки із ним персоналу спецприймальника він не має, на здоров’я наразі теж не скаржиться. Пан Любарець також зазначив, що йому безперешкодно надаються побачення із адвокатом та передаються передачі. Від прийому їжі та прогулянок він відмовляється.

Як зазначили учасники візиту, стан приміщень спецприймальника задовільний, камери обладнані мінімальними необхідними елементами меблів, санвузлами, умивальниками, адмінарештовані забезпечені постільною білизною, в камерах є засоби гігієни. Документація установи ведеться на задовільному рівні.

Серед виявлених недоліків слід зазначити, що особам, що відбувають адмінарешт, заборонені побачення із близькими. Побачення можливі лише із адвокатом. Хоча можливість побачень прямо не передбачена документами, що регулюють діяльність установ цього типу, однак вони так само не заборонені жодним нормативним документом. Представники моніторингової групи вважають, що умови, в яких знаходяться особи, які перебувають під адміністративним арештом, не можуть бути гіршими за умови, в яких знаходяться особи затримані за підозрою у скоєнні злочину, взяті під варту та засуджені до позбавлення волі за кримінальне правопорушення, а тому немає підстав забороняти побачення у спецприймальнику.

Поділитися

Інші новини