Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

На Харківщині під час тижня права правозахисники кіно показали

1387524135Під час правоосвітніх заходів демонструвалися фільми з репертуару Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини «Docudays UA».

Минулого тижня міжнародне співтовариство відзначало 65-річчя знаменної події в історії людської цивілізації – прийняття 10 грудня 1948 р. Генеральною Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини.

Цим документом було покладено початок створенню системи міжнародних стандартів у галузі прав людини, які лягли в основу й Конституції України. З прийняттям Декларації людство отримало надію на право кожного бути вільною людиною, жити у світі без насильства, дискримінації, бідності, воєн та екологічних катастроф.

В рамках Всеукраїнського тижня права на Харківщині представники та волонтери Асоціації УМДПЛ взяли активну участь у проведенні та організації низки правоосвітніх заходів.

Так, 10 грудня 2013 р. у Чугуївському міському Будинку дитячої та юнацької творчості на засідання Координаційного центру «Лідер», в роботі якого взяли участь спеціалісти міського відділу освіти, куратори учнівських організацій самоврядування, члени міської ради старшокласників, було запрошено голову Харківського обласного осередку Асоціації УМДПЛ, президента Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», координатора «Центру правової інформації та консультацій» Чугуївської правозахисної групи Юрія Чумака.

Він розповів присутнім про історію прийняття Загальної декларації прав людини, непересічне значення цього документу, відповів на запитання та організував показ і фільму «Ромська мрія» та роликів ЮНІСЕФ про права дитини.

А 11 грудня в актовій залі загальноосвітньої школи № 8 м Чугуєва відбувся загальноміський позакласний урок для старшокласників. Ю. Чумак та волонтер Асоціації УМДПЛ, голова Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов провели для школярів вікторину з правових питань, переможцям якої, під оплески присутніх, були вручені гарні книжки – збірку віршів Василя Стуса, презентовану Харківською правозахисною групою, та навчальний посібник з правознавства, співавтором якого є Р. Лихачов.

Також Ю. Чумак виступив з інтерактивною лекцією на тему «Права та правоохоронці: як правильно спілкуватися з працівниками міліції?» і продемонстрував учням шкіл міста стрічку «Абетка» та одну з історій фільму «Ромська мрія», представлені Фестивалем документального кіно про права людини «Docudays UA».

Усім бажаючим школярам були вручені правові пам’ятки, підготовлені Асоціацією УМДПЛ.

Навіть п’ятниця, 13-е не зіпсувала подібну зустріч на правову тематику, що відбулася зі старшокласниками загальноосвітньої школи №117 м. Харкова. Їм також було запропоновано для перегляду «Абетку» і роздано пам’ятки Асоціації УМДПЛ.

Слід зазначити, що всі ці заходи в освітніх закладах стали можливими завдяки активній участі та сприянню з боку Ігоря Кофмана – члена правління громадської організації «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».
А 12 грудня Юрій Чумак виступив на навчаннях співробітників апарату виконавчого комітету Чугуївської міської ради. Його лекція була присвячена темі «Права людини – основа діяльності держави». Правозахисник роз’яснив працівникам міськвиконкому вертикальну природу прав людини (порушником яких завжди є держава та її агенти) та наголосив на високій відповідальності, що покладається вітчизняними та міжнародними правовими нормами на посадових осіб місцевого самоврядування, держслужбовців і правоохоронців.

Для людей, які щодня працюють для жителів Чугуєва за невисокі зарплати, стикаються з проблемними питаннями мешканців та намагаються допомогти в їх вирішенні, було продемонстровано душевний фільм «Мрія».

Також волонтери ЦППД “ДУМА” й Асоціації УМДПЛ провели аналогічні заходи для молоді та громадських активістів у містах Мерефа і Лозова Харківської області.

Незважаючи на те, що Всеукраїнській тиждень права добіг кінця, зустрічі й кінопокази документальних фільмів про права людини в рамках Мандрівного «Docudays UA» проходитимуть на Харківщині до кінця грудня.

Поділитися

Інші новини