Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Національна поліція – це …? (ІНФОГРАФІКА)

Закон зобов’язує Національну поліцію бути відкритою, прозорою та взаємодіяти з суспільством на засадах партнерства. Громадська організація DreamKyiv прагне допомогти поліцейським і киянам налагодити взаємодію. Адже створити безпечне та комфортне міське середовище можна лише у співпраці.

На перепоні такій співпраці стоїть велика проблема: ми не до кінця розуміємо, що таке «поліція». З яких частин складається цей орган? Які функції та повноваження мають поліцейські? І головне – чому працюють не так, як ми того прагнемо?

DreamKyiv починає новий медіапроект #поліція_відкрита. Це серія статей, які допоможуть вам зрозуміти суть роботи різних поліцейських департаментів і управлінь. Асоціація УМДПЛ долучилася до створення першої публікації, яка є своєрідною мапою Національної поліції.

Що таке Національна поліція?

Національна поліція – це один з органів у системі Міністерства внутрішніх справ, центральний орган виконавчої влади.

MVS_structure-01

З-поміж інших органів публічно поліцейські взаємодіють лише з Національною гвардією. Зверніть увагу, що національні гвардійці самостійно не мають права патрулювати вулиці та, тим більше, складати протоколи про адміністративні правопорушення.

MVS_structure-02

У лавах Національної поліції служить понад 130 000 тисяч осіб по всій Україні. Голова органу – Сергій Князєв. Зауважимо, що наведена схема не може бути абсолютно точною, адже процес реформування системи органу триває. Детальні структури кожного з блоків будуть наведені у наступних матеріалах .

Розглянемо схему детальніше

NP_structure-04

Управління забезпечення прав людини контролює дотримання прав і свобод людини в діяльності поліції загалом та в діях поліцейських зокрема. Відділи управління є в кожному обласному центрі України.

Департамент забезпечення діяльності Голови займається інформаційним, консультативним, експертно-аналітичним, правовим та організаційним забезпеченням діяльності керівництва Нацполіції. Частина апарату НП працює лише в Києві.

Поліція особливого призначення. Підрозділ для вирішення надзвичайних ситуацій, рівень яких є настільки високим і складним, що може перевищувати можливості сил оперативного реагування чи оперативно-розшукових підрозділів.

Департамент поліції охорони займається охороною об’єктів державної власності, фізичних осіб та об’єктів комунальної власності на договірних засадах.

Варто зазначити, що в містах Головне управління Національної поліції (ГУНП) та Управління патрульної поліції (УПП) є різними структурними одиницями та мають окремих керівників. До складу ГУНП входять кримінальний блок, органи досудового розслідування та департамент превентивної діяльності.

Керівником ГУНП Києва є Андрій Крищенко, керівником Управління патрульної поліції Києва – Юрій Зозуля.

Печать

У наступних статтях ми будемо досліджувати роботу відділків патрульної поліції, а розпочнемо з інтерв’ю з головою управління – Юрієм Зозулею.

Матеріал створено громадською організацією DreamKyiv за підтримки міжнародного фонду «Відродження» в партнерстві з Асоціацією УМДПЛ.

Поділитися

Інші новини