Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Національний превентивний механізм в Україні відзначив першу річницю роботи

13837375495 листопада 2013 року у Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відбулася прес-конференція, присвячена першій річниці роботи Національного превентивного механізму (НПМ).

На зустрічі Уповноважений з прав людини, разом із представниками організацій та міжнародних інституцій, обговорювали результати діяльності НПМ протягом року. За час роботи Департаменту з питань реалізації НПМ, його працівниками спільно з громадськими активістами було здійснено понад 400 моніторингових візитів до місць несвободи (255 візитів у 2013 році), направлено понад 400 листів до компетентних органів із рекомендаціями щодо покращення умов перебування затриманих. На думку експертів, саме регулярність візитів до місць несвободи, передбачена НПМ, приносить найбільш позитивний результат для прав та свобод людини.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська розповіла про те, що найбільш ефективні методи перевірки місць несвободи – без попередження. Хоча, на її думку, візити із попередженням також мають позитивні результати – пластикові вікна, встановлені в цих місцях до приїзду перевірки, залишаться і після її від’їзду.

«Ми вітаємо Уповноваженого із вдалим роком роботи НПМ. З самого початку діяльності Національного превентивного механізму Асоціація УМДПЛ активно долучилася до системи моніторингу, координує роботу активістів і волонтерів та спільно з громадськими організаціями бере участь у формуванні довгострокової стратегії НПМ. Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю задля здійснення спільної мети – дотримання прав людини», – зазначив Вадим Пивоваров, виконавчий директор Асоціації УМДПЛ, який також був присутнім на заході.

Поділитися

Інші новини