Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Новий інструмент захисту прав людини – громадсько-парламентські розслідування

13821049854-6 жовтня в Києві пройшло навчання для правозахисників, які в майбутньому будуть проводити розслідування випадків порушень прав людини спільно з представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Під час тренінгу учасники обговорили досвід проведення громадських розслідувань катувань, дізнались про те, які повноваження по розслідуванню порушень прав людини мають представники Омбудсмана та як їх можна використовувати під час спільних громадсько-парламентських розслідувань. Участь у тренінгу взяли активісти з десяти областей України.

Нещодавно в складі Секретаріату Уповноваженого був створений відділ спеціальних проваджень, основною задачею діяльності якого є проведення розслідувань порушень прав людини, зокрема випадків катувань та жорстокого поводження в органах внутрішніх справ та в установах пенітенціарної служби. Новий відділ стане додатковим інструментом для відновлення порушених прав людей, адже наразі прокуратура, до повноважень якої відносяться розслідування таких порушень, неодноразово показала свою неефективність. Однак, за словами керівника відділу Сергія Швеця, робота відділу буде максимально корисною лише за умови залучення до неї громадськості, адже саме представники громадських організацій здатні зібрати необхідну інформацію про порушення у своєму регіоні, налагодити необхідний контакт з усіма зацікавленими сторонами – жертвами порушень, органами влади, журналістами. Тому до участі у навчанні були запрошені активісти, що вже мають досвід роботи із порушеннями з боку правоохоронців та готові долучитись до нової форми діяльності – громадсько-парламентських розслідувань.

Тренерами під час навчання виступили: експерт Асоціації УМДПЛ, регіональний координатор по зв’язках з громадськістю Омбудсмана в Черкаській області Володимир Батчаєв та працівники Секретаріату Уповноваженого Сергій Швець, Петро Грибан та Євген Прусов.

Асоціація УМДПЛ, яка виступила організатором цього навчання, планує провести ще декілька подібних тренінгів для активістів, які борються із порушеннями прав вразливих груп з боку правоохоронців і працівників пенітенціарної системи. Тож усім зацікавленим варто слідкувати за анонсами на сайті Асоціації УМДПЛ.

Більше інформації про відділ спеціальних проваджень можна прочитати тут: http://umdpl.info/index.php?id=1382078634

Поділитися

Інші новини