Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Новий тематичний звіт «Дотримання поліцією прав громадян при застосуванні статті 173-1 КУпАП «Поширювання неправдивих чуток»

Знімок екрана о 20.09.22Наш експерт Володимир Батчаєв дослідив як поліція виписувала штрафи “за фейки” під час карантину.

За своєю сутністю, стаття 173-1 КУпАП «Поширювання неправдивих чуток» є узаконеним інструментом обмеження владою права на вільне вираження своїх поглядів й переконань, що, згідно статті 34 Конституції України, допускається вокремих випадках, у тому числі для охорони здоров’я громадян. Проте, надмірність і непродуманість подібного роду втручання, завжди несе потенційну загрозу не тільки принципам демократії, а й безпеці населення та інтересам держави. У певному сенсі символічно, що китайський лікар Лі Веньлянь, який першим повідомив у чаті WeChat про новий вірус ще у грудні 2019 року, був викликаний за це у поліцію, де йому винесли дисциплінарне попередження за поширювання «неправдивої інформації».

«Журналісти, ЗМІ, медичні працівники, активісти громадянського суспільства та громадськість загалом повинні мати змогу критикувати владу та вивчати заходи її реагування на кризу», — наголошується у посібнику для країн-членів Ради Європи «Поважаючи демократію, верховенство закону та прав людини в рамках санітарної кризи COVID-19». А отже, будь яке обмеження державою свободи висловлення громадянами своїх думок і поглядів має виправдовувати свою мету, бути пропорційним загрозі і реалізовуватися з неухильним дотриманням всіх вимог законодавства.

На жаль, вказані принципи не стали для українських поліцейських базовими і застосування адміністративного примусу у вигляді статті 173-1 КУпАП «Поширювання неправдивих чуток» здійснювалось ними вибірково і з численними порушеннями прав й свобод громадян.

Детальний аналіз ситуації читайте у звіті за посиланням: http://umdpl.info/library/28095/

Поділитися

Інші новини