Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Низку недоліків виявлено в діяльності Дніпровського та Дарницького районних управлінь міліції міста Києва

10647219_759729257426856_5935318026341129494_n

Представники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини разом із громадськими моніторами від ГО «Центр соціальна дія» та ВГО «Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів» відвідали четвертий територіальний відділ міліції (ТВМ) Дніпровського та перший ТВМ Дарницького районного управління ГУМВС України у м. Києві.

Під час моніторингового візиту було виявлено низку недоліків, на усунення яких керівництву Міністерства внутрішніх справ вже неодноразово направлялися рекомендації Уповноваженого з прав людини, що свідчить про неналежне реагування з боку керівництва МВС на рекомендації Уповноваженого.

Так, зокрема облікова документація ТВМ, у якій фіксується інформація про перебування осіб у приміщенні органу внутрішніх справ, ведеться із систематичними порушеннями. Неналежне ведення зазначеної документації, а саме: відсутність у журналах інформації про час доставляння (прибуття) особи, вжиті заходи та час залишення особами відділу міліції, незазначення причин доставляння створюють підґрунтя для порушення прав затриманих осіб.

Крім того, своєчасно не розглядаються заяви, залишені в книзі скарг та пропозицій, заявнику не надається відповідь за результатами такого розгляду. Не забезпечено вільний доступ громадян до приміщень відділу, у яких здійснюється прийом громадян, не виконуються вимоги законодавства України щодо порядку ведення єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події в органах і підрозділах внутрішніх справ України.

Також монітори відзначили вкрай низький рівень знань особовим складом райуправління вимог національного і міжнародного законодавства у сфері захисту прав людини, спільних наказів Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства внутрішніх справ України щодо порядку надання відповідної допомоги ВІЛ-інфікованим людям, які приймають антиретровірусну терапію, та наркозалежним, які є учасниками програми замісної підтримувальної терапії.

Повний перелік виявлених недоліків разом з відповідними рекомендаціями щодо їх усунення буде надісланий до Міністерства внутрішніх справ України та Генеральної прокуратури для належного реагування.

Джерело: ombudsman.gov.ua

Поділитися

Інші новини