Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з Громадською організацією “Україна без тортур” організовують тренінг для підготовки громадських моніторів національного превентивного механізму

В Україні реалізація національного превентивного механізму покладена  на Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і діє у форматі “Омбудсмен +”, що передбачає здійснення моніторингових відвідувань працівниками офісу Омбудсмена разом з громадськими моніторами місць несвободи з метою попередження катування чи жорстокого поводження. 

Тренінг передбачає ознайомлення учасників з основними принципами роботи національного превентивного механізму, стандартами належного поводження в місцях несвободи, різними техніками здійснення відвідувань задля досягнення результату тощо. Отримані знання сприятимуть своєчасному виявленню системних порушень прав людини в місцях несвободи.

Тренінг розрахований на участь: правозахисників, представників громадських організацій, активістів, які мають бажання стати моніторами НПМ та на постійній основі здійснювати візити до місць несвободи.

Вимоги до учасників: повнолітні громадяни України, які мають базову вищу освіту; не мають судимості; не перебувають на державній службі. 

Навчання відбуватиметься у два етапи: спочатку онлайн заходи, потім офлайн тренінг. 

До участі в онлайн етапі навчання будуть допущені всі бажаючі, які відповідають вказаним вимогам.

Онлайн етап складатиметься з навчальних курсів та вебінарів і розпочнеться орієнтовно з 24.03.2023 р.

До участі в офлайн етапі будуть допущені лише учасники, які успішно пройшли онлайн навчання і рекомендовані Консультативною радою НПМ.
Пріоритет у відборі учасників до офлайн етапу буде надано:

  • учасникам з областей, де нині бракує громадських моніторів НПМ, зокрема з  Тернопільської, Рівненської, Вінницької, Луганської, Херсонської, Чернігівської областей;
  • учасникам, які нададуть рекомендацію діючого монітора НПМ, співробітника Секретаріату, регіонального представника або координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області. 

Офлайн частина навчання триватиме 2 дні і буде проведена орієнтовно в останню декаду квітня 2023 року (про дату і місце проведення тренінгу учасники, які пройшли відбір, будуть повідомлені додатково). 

Організатори тренінгу залишають за собою право не пояснювати причини відхилення кандидатур на участь в офлайн етапі тренінгу.

Для участі у тренінгу необхідно заповнити форму за посиланням: https://forms.gle/YxHZvfU43iPxUQqW7

Додаткові анкетні матеріали Ви можете надіслати на пошту: hrukraine.without.torture@gmail.com. 

Участь у тренінгу безкоштовна.

Дедлайн подачі заявок: 19 березня 2023 року (включно).

Уся зібрана інформація буде передана до Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини 20 березня для подальшого опрацювання. Деталі на сайті Омбудсмена:  https://cutt.ly/Q8BkVJQ 

Приєднуйся до команди громадських моніторів!

Тренінг проводить Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з Громадською організацією “Україна без тортур” за підтримки МФ “Відродження”. 

 

Поділитися

Інші новини