Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Олександр Федорук: «Керівництво пенітенціарних установ несе відповідальність за порушення прав людини»

Керівництво пенітенціарних установ несе відповідальність за порушення прав людини. Про це заявив Олександр Федорук, керівник програми «Права людини за ґратами», під час свого виступу на тему «Організація діяльності СІЗО через призму дотримання прав людини» 11 серпня 2017 року, другого дня учбово-методичних зборів з начальниками слідчих ізоляторів Міністерства юстиції України.

20862399_326312291165057_1977393527_o (1)

Протягом другого дня зборів учасники обговорили організацію оперативно-службової діяльності слідчих ізоляторів (установ виконання покарань). Керівники Центрального апарату Міністерства юстиції висловили критичні зауваження керівництву установ з низькими показниками роботи за підсумками першого півріччя цього року.

20708177_1051457371651399_2138531902615858815_n

На необхідність покращення стану дотримання прав людини у діяльності пенітенціарних установ вказує досвід відвідування установ виконання покарань та спілкування із засудженими Олександра Федорука. «Засуджені згадують про перебування у СІЗО як про пригнічення, нелюдські умови та майже повну ізоляцію від зовнішнього світу. За їхніми словами, в установах виконання покарань більше свободи та можливості виходу на свіже повітря. Натомість умови тримання ув’язнених мають відрізнятися від умов тримання засуджених. Адже вина людини, яка перебуває у СІЗО, ще не доведена», – зазначив Олександр.

Правозахисник звернув увагу на місце та роль керівника СІЗО у взаємодії з місцевими органами влади, до обов’язків яких також входить контроль за дотриманням прав людини. Він зазначив: «Керівництво пенітенціарних установ несе відповідальність за порушення прав людини. Проте більшість керівників на сьогодні намагаються вирішувати наявні проблеми лише через написання листів до органів місцевого самоврядування. Кардинальних дієвих заходів часто не вживають, навіть попри відсутність конкретних рішень. Таких підходів у роботі не має бути. Ви повинні вміти будувати партнерські відносини та ефективно використовувати можливості місцевих громад та громадських організацій. Важливо налагодити прозору комунікацію з ув’язненими, засудженими, їх близькими і родичами та особами, які контактують з персоналом пенітенціарної системи або здійснюють громадський контроль у пенітенціарних закладах».

20770439_276368429509836_3060396662395125593_n

На думку Олександра Федорука, відповідальність керівництва також передбачає постійне підвищення кваліфікації персоналу. Наприкінці виступу Олександр передав начальникам 29 слідчих ізоляторів (установ виконання покарань) примірники правового посібника «Пенітенціарна система та права людини» та візитівки з посиланням на електронну та мобільну версію посібника:  http://prisonrights.info/

Інформаційний ресурс Асоціації УМДПЛ стане надійним джерелом знань для персоналу пенітенціарних установ. За потреби знайти законодавче підтвердження для вирішення конкретного питання керівництво та персонал пенітенціарних установ зможуть оперативно переглянути правові норми кримінально-виконавчого права.

Завантажити правовий посібник «Пенітенціарна система та права людини» у форматі PDF

Поділитися

Інші новини