Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Освітній онлайн-курс «Громадський активізм: без пошкоджень та проваджень»

6 провідних експертів. 6 важливих тем для підвищення безпеки активістів та журналістів. З цього складається освітній онлайн-курс «Громадський активізм: без пошкоджень та проваджень», який розроблений в рамках проекту «Посилення системи захисту активістів».

Останнім часом, продовжує зростати кількість справ щодо тиску на активістів, правозахисників та журналістів-розслідувачів. Влада декларує загальні пріоритети про дотримання прав людини та наближення в цьому напрямку до світових стандартів, але, на жаль, кількість випадків тиску аж ніяк не зменшується.

«Такий тиск може відбуватись з використанням юридичних механізмів (заведенням кримінальних чи адміністративних справ), або у інший спосіб (підпал авто, погрози, дискредитація, залякування, побиття, пошкодження майна)»,– коментує ситуацію співкоординаторка проекту від Асоціації УМДПЛ Ганна Рожкова.

Безпека для громадських активістів є важливою складовою їх діяльності. Для того аби захищати інших – потрібно знати як захистити себе. 

«Безпека – це завжди комплекс дій. Ми підготували digital-інструменти, які навчать як діяти в критичних ситуаціях та повідомлять ваших близьких, що ви в небезпеці», – наголошує співкоординаторка від громадської організації «ЗахисТИ» Анастасія Семка. 

В рамках проекту «Посилення системи захисту активістів» розроблено такі digital-інструменти,які допомагатимуть громадським активістам в питаннях безпеки:

  • Онлайн-додаток «Твоя безпека».Один натиск кнопки на смартфоні і додаток надсилає геолокацію вибраним довіреним контактам, зберігає фото- та відеоматеріали, зроблені за допомогою додатку, на захищений сервер.
  • Чат-бот в Телеграмі Activist’s advisor. Надає короткі чіткі відповіді як діяти активісту коли йому загрожує небезпека і як реагувати на погрози. 
  • Онлайн-курс «Громадський активізм: без пошкоджень та проваджень». Провідніексперти розкажуть як активісту себе убезпечити.
  • Карта зафіксованих випадків тиску на активістів та журналістів із геолокацією.

Всі продукти знаходяться на сайті проекту «Посилення системи захисту активістів»:  http://activist-protection.umdpl.info

Онлайн-курс «Громадський активізм: без пошкоджень та проваджень» створений Асоціацією УМДПЛ та громадською організацією «ЗахисТИ» у рамках проекту «Посилення системи захисту активістів»  за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program.

Поділитися

Інші новини