Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Паління шин та мораль, або як доступно розповісти про мирні зібрання, – тренінг

48382024_2118906475105432_2675306850613723136_n

Експерти Асоціації УМДПЛ провели тренінг щодо роботи органів правопорядку на мирних зібраннях.

Про теорію та практику взаємодії з органами правопорядку та іншими суб’єктами під час підготовки та проведення мирних зібрань говорили 14-16 грудня 2018 року на тренінгу юристи, експерти Асоціація УМДПЛ Євген Крапивін та Михайло Каменєв.

Місце поліції в системі органів правопорядку, що таке свобода зібрань в Україні, які публічні служби залучені до охорони мирних зібрань та що таке громадські формування з охорони порядку (Національні дружини, муніципальні варти, дружинники та інші) – лише частина питань, які обговорювалися юристами із учасниками тренінгу. «Ці 3 дні були дуже насиченими і збагачували нас знаннями, котрі ми навряд чи засвоїли б без цього тренінгу. Чи задумувались ви колись над тим, що ст.185-1 КУпАП існує, але порядку, передбаченого нею ж – ні?», – пише в дописі на Facebook-сторінці одна із учасниць тренінгу.

Окремо також йшлося і про те, як організувати мирне зібрання, які особливості застосування спеціальних засобів поліцією на мирних зібраннях, а також про моніторинг дій поліції, світові практики дій практики поліції у конфліктних ситуацій та зради та перемоги у реформі органів правопорядку.

Що важливо, такі важливі теми можна подавати доступно: на прикладі case study чи фільму «Народ проти Ларрі Флінта» (США, реж. Мілош Форман, 1996) розповісти про паління шин як елемент мирного зібрання та межі норм моралі при здійсненні свободи зібрань, чи право на захист.

«Під час тренінгу було висвітлено загальні питання роботи органів правопорядку, які залучені до гарантування безпеки учасників мирних зібрань: їх структуру, місце в системі кримінальної юстиції, функції тощо. Також було висвітлено спеціальні питання адміністративно-деліктного характеру: притягнення особи до адміністративної відповідальності, застосування поліцейськими поліцейських заходів, оскарження дій поліцейських. Практична частина тренінгу була присвячена роботі з модельними ситуаціями використання органами правопорядку своїх повноважень, питанням організації мирних зібрань, дебатам з проблемних правових питань у цій сфері тощо», – деталізує програму тренінгу Євген Крапивін.

IMG_2375

Захід організовано Українською Гельсінською спілкою з прав людини в Освітньому домі з прав людини у Чернігові в межах програми «Розуміємо права людини». Тренінг є другим у тематичному модулі щодо поглиблення знань громадянського суспільства з правозахисної теми і проводиться УГСПЛ при підтримці Freedom House в Україні.

Поділитися

Інші новини