Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Переселенцям із зони АТО необхідна допомога держави і волонтерів

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини продовжує здійснювати моніторинг стану дотриманням прав громадян, які виїхали з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції. Так, регіональний координатор Уповноваженого зі зв’язків із громадськістю в Черкаській області, член Асоціації УМДПЛ Володимир Батчаєв спільно з представником «Центру громадянських свобод» та працівниками міграційної служби відвідали місця компактного проживання переселенців, які обладнані у місті Каневі, селах Кримки та Леськи Черкаської області.

У Каневі 20 осіб, у тому числі 8 дітей, розміщені у будівлі дитячого садка, де для них створено прийнятні умови для проживання – у кімнатах тепло, громадяни забезпечені постільними речами і білизною, в корпусі є дві душові на п’ять осіб, встановлена пральна машина, місцеві волонтери надають допомогу у забезпеченні продуктами харчування, діти влаштовані у місцеву школу та дитячий садок. Водночас існує нагальна потреба в обладнанні окремого блоку для приготування їжі, в якому необхідно встановити електроплити, кухонні столи, підвести гарячу воду для миття посуду тощо. Для цього вже виділено окреме приміщення, але провести у ньому ремонт та придбати необхідне обладнання адміністрація закладу через брак коштів самостійно не може.

У таборі «Олімпія», який розташований у селі Кримки Шполянського району Черкаської області, розміщені 46 переселенців із Сходу, в тому числі 11 дітей. Керівництво табору, яке прагне створити комфортні умови для їх проживання, відмітило суттєву допомогу у цьому питанні з боку Єврейської громади міста Києва, Шполянської районної адміністрації, місцевих фермерів та жителів. Власна котельня табору дає можливість підтримувати у кімнатах належний тепловий режим, функціонує кухня і столова, де забезпечується триразове гаряче харчування, в наявності дві пральні машини, у будинках обладнані душові кімнати, проведений Інтернет. Проте для підготовки табору до зими необхідно придбати ще п’ятнадцять машин дров та вісім тон вугілля, а переселенці вказали на потребу у антивірусних і знеболювальних ліках, а також у меблях – необхідні десять столів та двадцять стільців.

Кардинально іншими виявилися умови проживання переселенців, розміщених в амбулаторії загальної практики сімейної медицини у селі Леськи Черкаського району. У корпусі, де проживають 16 громадян, у тому числі 5 дітей, взагалі відсутня гаряча вода, з двох електричних плиток, на яких готується їжа, одна несправна, душ не працює. Переселенці висловлювали щиру вдячність представникам Червоного хреста та місцевим жителям, які надають їм допомогу з продуктами харчування, зокрема овочами, але водночас просили допомоги в придбанні електричного бойлеру та плиток, шкільних ранців, зимового одягу та взуття.

Під час відвідування табору «Олімпія», до регіонального координатора Уповноваженого Володимира Батчаєва звернувся інвалід 2-ї групи громадянин Л., який повідомив, що тривалий час не може відновити у міграційній службі втрачені паспортні документи, а це, в свою чергу, створює перешкоди у можливості користуватися передбаченими законодавством пільгами. Після втручання у ситуацію регіонального координатора, який обговорив проблеми документування переселенців з керівництвом Управління ДМС України в Черкаській області, громадянину Л. було виписане «Тимчасове посвідчення, що підтверджує особу громадянина України», оскільки наразі видати йому паспорт громадянина України міграційна служба не може через ненадходження з Луганська необхідних документів, які опосередковано підтверджують особу переселенця.

Джерело http://www.ombudsman.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=4167:2014-11-24-14-14-04&catid=235:2013-03-12-12-33-02&Itemid=235

Поділитися

Інші новини