Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Перевірено дотримання прав неповнолітніх у слідчому ізоляторі міста Києва

phoca_thumb_l_dscn7122

Працівники Секретаріату Уповноваженого з прав людини разом із представником ВГО «Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів» відвідали Київський слідчий ізолятор з метою вивчення стану дотримання прав неповнолітніх, які тримаються у зазначеній установі.

Представники моніторингової групи опитали кожного з 23-х неповнолітніх за відсутності представників адміністрації СІЗО, перевірили умови їх тримання, рівень медичного обслуговування, можливість отримувати освіту та доступ до правової допомоги тощо.

В одного з неповнолітніх встановлено тілесні ушкодження, які не були зафіксовані належним чином адміністрацією слідчого ізолятора. За вказаним фактом було поінформовано прокуратуру міста Києва для вжиття відповідних заходів реагування.

В ході перевірки в черговий раз було встановлено факт неналежної організації процесу забезпечення харчуванням осіб, які відбувають до участі у судових засіданнях, що є системною проблемою майже для всіх слідчих ізоляторів України. Так, зокрема, якщо виїзд на судове засідання відбувається о 8 ранку, а повернення до СІЗО після 19 години, то взята під варту особа пропускає як сніданок, так і вечерю. При цьому така особа не отримує також й сухпайок при виїзді з СІЗО, і як наслідок весь день залишається без їжі. В кращому випадку їх годують рідні, які також присутні на судовому засіданні.

Уповноважений з прав людини неодноразово звертала увагу керівництва Державної пенітенціарної служби України та Міністерства юстиції, що подібне порушення може розглядатися як прояв жорстокого поводження відповідно до практики Європейського суду з прав людини. Цьому ж питанню був присвячений і виступ Уповноваженого з прав людини Валерії Лутковської на парламентських слуханнях  12 червня 2013 року.

Проте цю проблему не усунуто й до цього часу. Наразі до Міністерства юстиції було спрямовано лист Уповноваженого з детальними рекомендаціями щодо вирішення проблеми забезпечення харчування взятих під варту осіб, які відбувають до участі у судових засіданнях. Зокрема, пропонується у день судового засідання знімати особу, яка має відбути до суду, з котлового довольства та замінювати його на сухпайок відповідно до норми 11, передбаченої Постановою КМУ від 16.06.1992 № 336.

Повний перелік виявлених недоліків разом із відповідними рекомендаціями буде надіслано до Державної пенітенціарної служби України та Генеральної прокуратури для належного реагування.

Джерело: Уповноважений ВРУ з прав людини

Поділитися

Інші новини