Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Під час моніторингу Чорноморської виправної колонії виявлені порушення прав засуджених жінок

1-12 березня цього року під час моніторингового візиту працівників Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з представником громадськості вивчено стан дотримання прав людини в діяльності Чорноморської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Одеській області (№ 74).

Багато засуджених  жінок скаржилися моніторам на неможливість отримання ними необхідної  медичної допомоги. Однією з причин такого стану справ була недостатня укомплектованість медичної частини установи персоналом.

Під час відвідання будинку дитини при установі засуджені жінки, які мають при собі дітей віком до трьох років, нарікали на недостатню кількість іграшок, які виділяються для дітей. При цьому  кімната для зберігання речей була переповнена іграшками, які передаються до установи як благодійна допомога.

Унаслідок несправності системи опалення їдальня установи на час візиту майже не опалювалася, температура в ній не перевищувала 14 градусів. У лазні не встановлено водорозбірних кранів окремо для гарячої та холодної води, що унеможливлює регулювання води під час миття засуджених.

Монітори виявили також порушення законодавства про працю та порядку утримання із заробітку вартості комунально-побутових та інших послуг. Засуджені жінки, які працевлаштовані кухарями в їдальні установи, фактично працюють понад вісім годин на добу та отримують менше законодавчо встановленого мінімального розміру заробітної плати. Усупереч вимогам чинного законодавства жінки, які мають вік понад п’ятдесят п’ять років, після здійснення всіх відрахувань отримують менше п’ятдесяти відсотків від нарахованого їм місячного заробітку.

  • DSCN4244.JPG
  • IMG_0506.JPG
  • IMG_0503.JPG
 Джерело http://www.ombudsman.gov.ua/ua/all-news/all-activity/16316-dc-pid-chas-monitoringu-chornomorskoii-vipravnoii-koloniii-viyavleni-poru/
Поділитися

Інші новини