Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Під час здійснення моніторингу Олександрівського виправного центру (№ 104) виявлено порушення прав засуджених

12 лютого 2016 року в ході моніторингового візиту працівником Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого спільно з громадським монітором вивчено стан дотримання прав людини в діяльності Олександрівського виправного центру управління Державної пенітенціарної служби України в Кіровоградській області (№ 104). Монітори особисто поспілкувалися із засудженими щодо дотримання їхніх прав з боку адміністрації установи, а також безперешкодно оглянули житлові, побутові та виробничі приміщення.

Незважаючи на те, що у зазначеному центрі відбувають покарання особи, засуджені лише до обмеження волі, огорожа установи обладнана колючим дротом, унаслідок чого її зовнішній вигляд не відрізняється від виправної колонії, що справедливо викликає обурення у засуджених.

Камери дисциплінарного ізолятора виправного центру взагалі не придатні для тримання людей. Усі санвузли в них надзвичайно малі та не обладнані змивом води, у трьох камерах із семи взагалі відсутнє штучне освітлення.

Хоча всі засуджені постійно залучені до праці, у гуртожитках відсутні кімнати для сушіння одягу. Сушити одяг і взуття доводиться у приміщеннях, у яких розташовані міні-котельні. В окремих таких приміщеннях здійснюється і прання одягу.

Внаслідок пошкодження системи опалювання їдальня установи на час візиту не опалювалася, тож температура в ній не перевищувала й 12º С.

Під час візиту моніторинговою групою були також виявлені порушення законодавства про працю. Так, в ході вибіркової перевірки оплати праці засуджених встановлено, що кухарі в їдальні установи та кочегари, які працюють більше восьми годин на добу, отримують лише половину від законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати. Крім того, засуджені під час особистого спілкування неодноразово скаржились на труднощі з отриманням заробітної плати готівкою.

За результатами проведеного моніторингового візиту будуть направлені акти реагування Уповноваженого з прав людини до керівництва Державної пенітенціарної служби України.

Джерело http://www.ombudsman.gov.ua/ua/all-news/all-activity/16216-ua-pid-chas-zdijsnennya-monitoringu-oleksandrivskogo-vipravnogo-tsentru/

 

Поділитися

Інші новини