Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Права людини у щоденній діяльності в’язниць: роль менеджменту

Для ефективного реформування пенітенціарної системи недостатньо розуміти значення прав людини. Дотримання прав людини персоналом пенітенціарних установ у щоденній діяльності часто залежить від рівня професійної майстерності керівників пенітенціарних установ.

9

Заступники начальників установ виконання покарань та слідчих ізоляторів мали можливість підвищити свою кваліфікацію у рамках спеціалізованого курсу «Ефективний пенітенціарний менеджмент» Білоцерківського центру підвищення кваліфікації персоналу ДКВС України. 15 червня 2017 року провести інформаційне заняття були запрошені експерти Асоціації УМДПЛ – Олександр Федорук, керівник програми «Права людини за ґратами» та Сергій Перникоза, координатор моніторингових кампаній «Поліція під контролем».

1

Під час заняття Олександр Федорук, керівник програми «Права людини за ґратами», розповів про права людини та безпеку в пенітенціарних закладах.

Олександр має досвід роботи на посаді начальника управління з керівництва діяльністю слідчих ізоляторівЗа його словами, ніхто не забороняє управляти в’язницями, дотримуючись прав людини. «Не варто замовчувати наявні проблеми. Необхідно ініціювати їхнє вирішення перед вищим керівництвом. Можна також залучати громадські організації та міжнародні фонди», – зазначив правозахисник.  

2

Конкретні шляхи вирішення проблем практичні працівники спробували змоделювати на прикладі проблеми проведення замісної підтримувальної терапії (далі – ЗПТ) у пенітенціарних установах. Модерував обговорення Сергій Перникоза, координатор моніторингових кампаній «Поліція під контролем» Асоціації УМДПЛ.

3 - копия

Під час обговорення заступники начальників пенітенціарних установ поділилися на три групи. Перша група під назвою «Представники Міністерства юстиції України» запропонувала створити окрему спеціалізовану колонію та залучити висококваліфікованих фахівців. Групи «Прихильники» та «Противники» окреслили основні переваги та недоліки запровадження ЗПТ.

7

«Проведення замісної підтримувальної терапії не врегульовано законодавством. Часто своїми силами вивозимо людей у спеціалізовану лікарню, де вони зможуть отримати метадон. Такі машини жартома називаємо «машина на методоні», – розповів про своє ставлення до проблеми Вадим Остапюк, один з учасників заходу. Він підкреслив необхідність подібної дискусії: «Ми можемо почути один одного, зрозуміти особливості роботи інших установ та віднайти спільні рішення».

5

Режисер Ксенія Кравцова презентувала заступникам начальників пенітенціарних установ першу стрічку пізнавально-просвітницького відеопроекту «Життя за ґратами»  – «Покарання ув’язненням в Україні. Теоретичні основи та практика». 

6

У подальшому відеопроектом «Життя за ґратами» передбачено створення низки стрічок про конкретні аспекти правових основ діяльності пенітенціарної системи. Основою першої стрічки проекту «Покарання ув’язненням в Україні. Теоретичні основи та практика» став відеоматеріал студії Real Stories Production.

8

Микола Кубах, перший заступник начальника установи у Волинській області, переконаний, що реформа пенітенціарної системи залежить від кожного з нас. «У кожній установі є проблеми, як і будь-якій організації. Варто старатися усувати їх на місці, не допускати їх. Власним прикладом варто показувати, що ти вмієш та знаєш і як це застосувати щодня», – зазначив пан Микола.

Корисні ресурси для ефективного управління в’язницями:

Більше фото на Фейсбук-сторінці «Права людини за ґратами»:

Поділитися

Інші новини