Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Правозахисники спільно із Омбудсманом проводять громадське розслідування порушень під час затримання активістів Євромайдану 30 листопада та 1 грудня

1388046372Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (УМДПЛ) проводить громадське розслідування порушень під час адміністративних та кримінальних затримань учасників мирних акцій в Києві 30 листопада та 1 грудня 2013. Із проханням про більш глибоке і всебічне дослідження фактів порушень Асоціація УМДПЛ звернулась до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. За зверненням Уповноваженим одразу ж було відкрите провадження, в рамках якого вже проводиться детальна перевірка законності дій міліції.

Асоціація УМДПЛ вже має досвід проведення спільних із Секретаріатом Уповноваженого розслідувань фактів порушень прав людини – незаконних затримань, незаконного дактилоскопіювання та катування затриманих. За словами експертів, спільна робота громадськості та Уповноваженого має багато переваг. Адже громадські експерти за законодавством мають доступ лише до відкритих джерел інформації, але більш широко відслідковують порушення, спілкуються із жертвами, а у працівників Секретаріату Уповноваженого є доступ до службової документації, в тому числі і міліцейської. Тому повна картина подій може бути відновлена лише завдяки тісній взаємодії.

«Порушення процесуальних норм під час затримання – це проблема, з якою ми стикались в своїй діяльності і раніше. Як під час адміністративних, так і під час кримінальних затримань міліція дуже часто не зважає на найбільш фундаментальні речі – право затриманого на адвоката, на надання медичної допомоги, та навіть заборона катувань. Під час подій на Майдані ці проблеми стали очевидні для широкого загалу, тому їм потрібно дати якомога повну оцінку, для того, щоб винні у цих порушеннях понесли покарання, а права затриманих були відновлені», – наголошує виконавчий директор Асоціації УМДПЛ Вадим Пивоваров.

Поділитися

Інші новини